Foto: Hans Assink

Column Hans Assink: Spaanse Furie

  Column

De Week van het Bier moet nog komen, maar ik ga op deze zaterdag al in de aanval. De plek waar het Craft Beer Festival van Stanislaus Brewskovitch wordt gehouden heet niet voor niets Atak. Liefst zes bands spelen er, van wie Bek Vol Zand de mooiste naam heeft, zeker op een bierfestival. Ook is er een band waarvan ik me de naam niet meer kan herinneren, maar zoiets schijnt wel vaker voor te komen.

Of het bier rijkelijk vloeit? Och, er zijn zestien brouwerijtjes, dus dat gaat wel goed komen. Ik trap af met een Twents Wit Tarwebier en wat er daarna allemaal gebeurt, ik weet het niet meer zo precies.

Geen wonder, neem alleen al de biertjes van Berghoeve. Die heten Khoppig, Onruststoker, Kriebels en Verre Vriend. Ik bedoel maar. En als je wat van de leg raakt van een Road Trip, een Pink Elephant of een Witches Hammer is ook niet zo verwonderlijk toch, laat staan van een Doerak, een Naughty Bear of een Hallo Geen Licht! Aan de Stout durf ik niet eens te beginnen en aan de Langharig Tuig ook niet, want ik ben niet voor niks naar kapster Debbie geweest (Frans is er niet meer).

Uiteindelijk ontpopt de Barry Weizen van Stanislaus zich als een goede doordrinker, al beweren sommigen dat het de Sambalbij is met een vleugje kroepoek en een bouquet van rempejek, maar ook dat is een herinnering die zomaar van een politicus zou kunnen komen herinner ik me. Oh ja, die band: Reminder!

De rest is geschiedenis. Precies het eerste vak waar zoonlief examen in mag doen: geschiedenis. Niemand herinnert zich nog iets en zoonlief heeft het over de Spaanse Furie. Wat is dat pap? Kan zomaar een biertje van Stanislaus zijn, denk ik even - Spaanse Furie, mild sour porter met peated tripel dipa.. Maar nee, het is de plundering van Antwerpen in 1576. Zesduizend doden.

Enschedeër Hans Assink schrijft al jaren via Tekstbureau Piet (assink@home.nl).

reageer als eerste
Meer berichten
Shopbox