bert jannink buurtbemiddeling
bert jannink buurtbemiddeling

Column Buurtbemiddeling: Vriendendienst

  Column

We zijn er op de wereld om elkaar te helpen, nietwaar? Maar o wee, als er daarbij iets mis gaat. En als dat gebeurt tussen buren, waarbij de ene buur de andere helpt, kan er zo maar een heuse burenruzie ontstaan.

Buurman Kees, handig met de soldeerbout, wordt op een dag door diens buurman Henk gevraagd of hij hem wil helpen met het monteren van een nieuwe kraan in diens badkamer. Dat wil Kees wel. De kraan heeft Henk een tijdje geleden gekocht, dus die is er al.

Eerst moet de oude kraan uit de leiding gedraaid worden, wat nogal lastig gaat, want dat ding zit er al jaren aan vast. En ja hoor: als Kees er eindelijk beweging in krijgt, weet ie 'm los te draaien. Nu is het verder een fluitje van een cent.

Echter, na een dag of tien ontdekt Henk z'n vrouw dat op het plafond van de woonkamer beneden vlekken te zien zijn die, zo lijkt het, steeds groter worden. Vochtvlekken denken ze. Er wordt een schildersbedrijf bijgehaald en die constateert hetzelfde. Er moet in de bovenliggende badkamer iets lekken. Dus, zo adviseert het schildersbedrijf: haal er eerst maar een loodgietersbedrijf bij. Om die lekkage te ontdekken moeten er wat tegels uit de bakkamer worden weg gebikt. Een hoop gedoe. En niet goedkoop. In de wateraanvoerleiding wordt inderdaad een lekkage gevonden, die zeer waarschijnlijk samenhangt met het werk van de buurman. Vakkundig wordt dit euvel gerepareerd en pas na enkele weken kan het schildersbedrijf het plafond beneden in de woonkamer schilderen. De kosten zijn niet mals. Henk vraagt Kees om hierin bij te dragen.

Kees weigert. Zijn standpunt is: het gaat hier om een vriendendienst. En dan loop jezelf het risico dat er wat mis kan gaan. Juridisch gezien valt hier wel wat voor te zeggen: het gaat hier om een natuurlijke verbintenis. Dus om een verbintenis die niet afdwingbaar is. Dit ligt meer op het vlak van een morele verplichting.

Oud-jurist Bert Jannink van Buurtbemiddeling Enschede levert regelmatig een case bij ons aan. Meer weten? Kijk op buurtbemiddelingenschede.nl

Meer berichten