Foto: Hans Assink

Column Hans Assink: Gooi die rookbommen in de tuin van Assad!

  Column

Rook was vroeger een klein winkeltje naast Frans de Kapper. Dat was een kapper die eerst even met je begon te boksen, gewoon omdat hij dat leuk vond denk ik. Beetje gek doen en dan knippen. Daar was ie ook geknipt voor.

Veel bleef er niet over, maar dat is later wel anders geworden. Ik kan me nog herinneren - hé, de herinneringen doen het weer, en dat zonder memo's en stukken - dat mijn vader me zo weer terugstuurde naar de kapper, omdat Frans de Kapper kennelijk met zijn tijd meeging en hij er te weinig had afgehaald. En dan ging ik nog terug ook en knipte Frans de Kapper er nog een millimeter extra af. Het ging toen ook eigenlijk al om het maken van een punt. Ik wilde een punt maken, mijn vader wilde een punt maken en Frans knipte de punten eraf.

Punt is dat je bij Rook heel lekkere ijsjes kon kopen voor achteraf heel weinig geld. Een ander punt is dat mijn voetbalclubje wordt bezocht door enkele supporters die het nodig vinden om op een tot dan gezellige zondagmiddag met rookbommen te gaan gooien. En dan nog vieze, zwarte rook ook. Flikker op naar Aleppo, stelletje onbenullen! Gooi die rookbommen in de tuin van Assad! Verontschuldiging voor deze politieke zijsprong - het is niet om al die goedwillende mensen in Syrië met rookbomgooiende Tukkers te bestoken, ik wil enkel duidelijk maken dat die vuurwerkwerpende fans waardeloze fans zijn die de club alleen maar geld, aanzien en sympathie kosten.

En dat onze trainer 'de emoties begrijpt' begrijp ik, maar ik ben ook wel eens emotioneel en dan val ik anderen ook niet lastig. Voor onze cabaretiers, de meneertjes Manuel, Ten Den, Kemperink en Hendrik, is het ook niet handig. Hebben ze de Grote FC Twente Degradatie Revue al bijna af en dan moeten ze nog op zoek naar een rookmachine.

Enschedeër Hans Assink schrijft al jaren via Tekstbureau Piet (assink@home.nl). Piet staat Passie in elke tekst. En Punctualiteit is een traditie. 'En mijn moeder heette Piet.'

Meer berichten