Column Buurtbemiddeling: 'Oeps, is dat zo?'

  Column

Zes jongens, variërend in leeftijd van 11 tot en met 14 jaar, zijn op straat aan het voetballen. Hoewel een openbare weg, is het daar 's middags niet druk: nauwelijks auto's en af en toe een fietser.

Op een gegeven moment schiet één van de jongens de bal per ongeluk door het raam van de erker van een huis, eigendom van de familie X. Raam kapot en binnen nogal wat bijkomende schade aan meubels en andere kleine spullen.

Gelukkig is de heer des huizes thuis. Hij loopt zijn huis uit op weg naar de spelende jongelui. Boos wijst hij op de ellende die ze bij hem thuis hebben veroorzaakt en vraagt naar de leeftijd van de jongens. Jan is 11 jaar, Piet is 13, en de andere vier zijn 14 jaar.

Meneer X die een beetje thuis is in het Nederlandse recht wijst Jan aan en zegt hem dat hij de schade zal verhalen op diens ouders. Hevig en heftig protesteert Jan. Waarom? Omdat ik niet geschopt heb, zegt hij. Dat heeft Piet van 13 jaar gedaan. Die moet u aansprakelijk stellen. Mij niet.

Heeft Jan daar gelijk in? Antwoord: nee. Hoe zit dat dan?

In de eerste plaats hebben we hier te maken met groepsaansprakelijkheid. Jan immers maakt deel uit van een groep die zich onrechtmatig gedraagt (voetballen op een openbare weg mag niet). En als die groep aldus schade toebrengt aan een ander (in dit geval de kapotte ruit en de schade aan sommige meubels van de familie X) dan zegt ons Burgerlijk Wetboek dat ieder van die groep hoofdelijk aansprakelijk is voor die schade. Dus dat betekent dat het slachtoffer er gewoon iemand uit kan pikken, die dan de totale schade aan hem moet vergoeden. En uiteraard koos de familie X voor een kind jonger dan 14 jaar omdat de ouders van zo'n kind risicoaansprakelijk zijn, zodat schuld niet hoeft te worden bewezen.

Wel is het een troost te weten dat de kinderen (en dus hun ouders) onderling voor gelijke delen in de schade moeten bijdragen

Oud-jurist Bert Jannink van Buurtbemiddeling Enschede levert regelmatig een case bij ons aan. Meer weten? Kijk op buurtbemiddelingenschede.nl

Meer berichten