Column Buurtbemiddeling Enschede: Taalbarrière

  Column

Herman en Annemiek hebben last van de manier waarop hun buren leven. Die buren komen uit een ander land en spreken nauwelijks Nederlands. Herman heeft een parkeerplaats voor gehandicapten en zijn buurman heeft hem gevraagd om die plek een meter op te schuiven, zodat hij makkelijker zijn auto kan parkeren. Volgens Herman kan dat niet zomaar. Hun buren leven zo veel mogelijk buiten: harde muziek, een mobieltje op volle sterkte afgesteld, voetballende en schreeuwende kinderen, regelmatig last van hun ballen in de tuin, enzovoort.

Buurman belooft van alles: zo zou hij een net spannen om te voorkomen dat er ballen terechtkomen in de tuin van Herman en Annemiek. Hij heeft al een paar keer beterschap beloofd, maar er gebeurt niets. De ellende zoals Herman en Annemiek die ervaren gaat gewoon door. Onverminderd.

Bovendien zitten ze met het taalprobleem van hun buren, zodat gesprekken voeren en afspraken maken eigenlijk nauwelijks te doen is. Vaak denken ze dat hun buren hen niet begrijpen en er zich dan maar gauw van af maken.

Kortom: een vervelende en onrustige situatie. Daar komt dan nog bij dat de buurman sinds kort ook met allerlei klachten komt over Herman en Annemiek. Kortom: ergernissen over en weer.

Buurtbemiddeling Enschede wordt ingeschakeld. Gelukkig kunnen de bemiddelaars beschikken over een tolk, die naast het Nederlands ook de taal van de buren spreekt.

En inderdaad: nu alles wat Herman en Annemiek duidelijk willen maken in een voor de buren begrijpelijke taal en context wordt gezegd, blijken deze mensen in te zien wat nou eigenlijk de problemen zijn die hun leefwijze bij Herman en Annemiek doet ontstaan. Ook ervaren ze het als zeer plezierig in hun eigen taal en denkwijze te worden aangesproken. Ze zijn bereid om afspraken te maken en die schriftelijk vast te leggen, zodat later geen misverstanden kunnen ontstaan.

Oud-jurist Bert Jannink van Buurtbemiddeling Enschede levert regelmatig een case bij ons aan. Meer weten? Kijk op buurtbemiddelingenschede.nl

Meer berichten
Shopbox