Column Hans Assink: Boef

  Column

De kop is er af, het jaar is begonnen. EnHOe, om het maar eens met de lokale club van de boomkikkerliefhebbers te zeggen. Slimme beestjes, die boomkikkers. Liggen lekker te slapen, totdat het lekker weer lekker weer is. Die merken niks van de hoge waterstanden, de storm met windkracht 11, de aardbeving, de staking van de buschauffeurs en het geknal met Oud en Nieuw.

We zijn nog maar net onderweg, maar saai is het in ieder geval niet in het nieuwe jaar. Met Boef en Camiel Eurlings. En de laatste is hier de crimineel. En Boef? Ach, hij heet niet voor niks Boef. En hij heeft toch maar mooi mijn woordenschat verruimd.

Dries van Agt dan. Die vertelde tegen al die nationalistische gevoelens van tegenwoordig te zijn. Ruimer denken, zei Van Agt. Hij had zelfs GroenLinks gestemd! Meneertje Trump doet ook weer mee. Nu is in een boek opgeschreven hoe gek hij wel niet is en heel Amerika koopt het boek. Gek genoeg schijnt Trumpy ook weer te willen praten met Kim Jong Oen, die op zijn beurt weer wil praten met Zuid-Korea. Het geeft een vleugje hoop.

De krant had het over een 'beheerst begin' van 2018. Oudejaarsnacht bedoelden ze. Wel een vuurwerkdode in Swifterbant, 434 gewonden door vuurwerk, 3.500 brandmeldingen en 5.930 'incidenten' voor de politie en die van Camiel Eurlings niet meegerekend. Beheerst is dus nogal rekbaar. Op die manier schiet Kastan Jos beheerst op doel.

Ha, sport. Mooi dat er een nieuw nummer is bij het schaatsen: de massastart met een onduidelijk aantal rondjes. In Pyeongchang zie ik Marti ten Kate al met een dobbelsteen op het ijs staan. Nog mooier is de curling quiz die er aan staat te komen. Curling wordt cult, maar dat zei ik jaren geleden al. Terug naar de stakende buschauffeurs. Ik weet nu eindelijk waarom ze zo hard rijden op de Kuipersdijk. Ze moeten zeiken.

Hans Assink is al jaren Enschedeër en runt Tekstbureau Piet via assink@home.nl.

Meer berichten
Shopbox