Column Buurtbemiddeling Enschede: Blokkerende liefde

  Column

Twee alleenstaande vrouwen. Margriet is 58 jaar en haar buurvrouw Mirjam is 51. Margriet is weduwe en haar buurvouw is al een tijd gescheiden van haar man Henk.

De twee vrouwen kunnen het uitstekend samen vinden. Wat heet: ze zijn geleidelijk aan echte vriendinnen geworden. Komen vaak bij elkaar buurten. Gezellig kletsen, koffie drinken en gezamenlijk de maaltijd gebruiken of ergens uit eten gaan. Kortom: het kan niet stuk tussen die twee.

Totdat Mirjam een relatie krijgt met Pieter. Aanvankelijk alleen af en toe bezoek, maar gaandeweg verdiept de kennismaking zich en groeit uit tot een stevige, liefdevolle relatie. Een relatie die er toe leidt dat Mirjam meer en meer aandacht schenkt aan Pieter en steeds minder tijd en aandacht besteedt aan haar buurvrouw Margriet. Sterker: de eens zo warme vriendschap gaat over in afstandelijke contacten die, als ze nog plaatshebben, een steeds grimmiger karakter krijgen.

Daar Mirjam zich intussen volledig wijdt aan Pieter moet Margriet op een houtje bijten. Ze gaat zich steeds eenzamer en gekwetst voelen, waar ze op niet mis te verstane wijze uiting aan geeft: als ze elkaar tegen komen, wendt Margriet haar hoofd af en weigert te groeten.

Op een dag ontploft ze: ze begint te schelden en ze gebruikt Facebook om Mirjam af te schilderen als een egoïstisch mens. Als een vrouw die alleen aan zichzelf denkt en geen gevoel heeft voor wat ze haar vroegere vriendin aandoet.

De geschrokken Mirjam meldt zich bij Buurtbemiddeling Enschede. Ze wil graag met Margriet praten, maar dan wel met twee bemiddelaars erbij om het gesprek niet uit de hand te laten lopen. Margriet voelt daar ook wel voor. Tijdens dit gesprek is duidelijk de opluchting bij Margriet zichtbaar om haar gevoelens en haar teleurstelling onder woorden te brengen. Natuurlijk zal Mirjam de relatie met Pieter niet verbreken, maar wel krijgt ze een groeiend begrip voor Margriets positie. En Margriet? Die is gaan begrijpen dat ze een ontluikende liefde niet met schelden, negeren en kwaadspreken extra mag belasten.

Oud-jurist Bert Jannink van Buurtbemiddeling Enschede levert regelmatig een case bij ons aan. Meer weten? Kijk op www.buurtbemiddelingenschede.nl

Meer berichten
Shopbox