bert jannink buurtbemiddeling
bert jannink buurtbemiddeling

Column Buurtbemiddeling: Een verbouwing waar geen eind aan komt

  Column

Bij buurtbemiddeling Enschede kwam een verzoek tot bemiddeling binnen van Anton en Mia. Hun buurman was doende zijn huis ingrijpend te verbouwen. Niet zozeer aan de buitenkant, maar vooral binnen. Hij deed dat samen met een deskundige en enkele vrienden.

Nu moet je natuurlijk als buren tot op zekere hoogte interne verbouwingslusten van de naastgelegen buur dulden. Maar wel binnen redelijke grenzen. Niet tot 's avonds laat en in de weekenden.

De ellende was tweeledig. In de eerste plaats ging de verbouwing gepaard met veel lawaai. Er moesten muren worden gesloopt en dat gaf veel gebonk. Bovendien moesten allerlei tegels van badkamer en keuken worden afgebikt. En al dat afval werd met veel kabaal in containers gegooid.

In de tweede plaats konden die vrienden alleen 's avonds en in de weekenden werken. Zaterdags en zondags de gehele dag en 's avonds vanaf een uur of zeven tot pakweg elf uur. Het gevolg hiervan was natuurlijk dat de verbouwing maar mondjesmaat vorderde. Sterker nog: het leek erop dat het gewoon niet af kwam.

Anton had al een keer zijn beklag gedaan, maar niets bereikt. De herrie ging gewoon door. Om te voorkomen dat dit gedoe in ruzie zou stranden, werd Buurtbemiddeling Enschede verzocht om eens met die buurman te gaan praten.

Aldus geschiedde: op een avond gingen twee bemiddelaars er tegen acht uur op af. Ze konden al van verre horen waar ze moesten zijn. Toen ze zich aan de ijverige verbouwers hadden voorgesteld, nam de buurman hen mee naar een min of meer rustig plek om de zaak te bespreken. Anton en Mia werden ook uitgenodigd en zo ontstond er een soort bemiddelingsgesprek, waarbij de buurman aangaf zich de langdurige overlast goed te kunnen voorstellen. Afgesproken werd dat het nog resterende werk zou worden afgemaakt door professionals (mensen in dienst van het bedrijf van de deskundige) en binnen normale werktijden.

Oud-jurist Bert Jannink van Buurtbemiddeling Enschede levert regelmatig een case bij ons aan. Meer weten? Kijk op buurtbemiddelingenschede.nl

Meer berichten
Shopbox