BUURTBEMIDDELING ENSCHEDE: Wat nu?

  Column

De titel klinkt misschien wat duister. Met 'Wat nu?' bedoelen wij de situatie dat iemand Buurtbemiddeling Enschede heeft ingeschakeld en dat de buurtbemiddelaars niets kunnen betekenen, eenvoudigweg omdat de andere buur domweg niet wil meewerken aan een bemiddelingsgesprek. Het is dan uiterst onbevredigend om terug te moeten naar de aangever om hem of haar te moeten zeggen dat we niets kunnen doen. Vooral als het gaat om gedragingen die om welke reden dan ook hem of haar heel hoog zitten en daar meer en meer emotioneel en psychisch onder lijdt. Tot nu toe is het dan meestal zo dat er voor de klagende buur niets anders op zit dan een gang naar de rechter. De meeste bemiddelaars - en met name zij die dit al eens hebben meegemaakt en daardoor zelf ook met een erg onbevredigend gevoel blijven zitten - zijn dan ook van mening dat er meer moet zijn dan alleen de kostbare en riskante gang naar de rechter.

Hoe mooi en zinvol zou het zijn als wij de buren niet alleen een bemiddelingsgesprek (waar alleen de buren en de bemiddelaars aanwezig zijn) kunnen aanbieden, maar ook een externe deskundige die op een bepaald gebied zinvolle adviezen kan geven en die de overlast of het betreffende gedrag kan duiden en verklaren. Ik denk bijvoorbeeld aan een buurman, die zijn redelijk agressieve hond toch telkens los laat lopen, omdat de hond anders te veel en te hard trekt. Voor de buurt een vervelende zaak gezien de agressieve inborst van het dier. Hoe fijn en zinvol is het dan om als Buurtbemiddeling Enschede een zodanig netwerk te hebben dat je bij zo'n bemiddelingsgesprek (of bij een gesprek alleen met de hondenbezitter) over een gekwalificeerde hondentrainer kunt beschikken? Of iemand die veel verstand heeft van planten en kruiden om ongewenste katjes uit je tuin te houden. Of iemand die veel verstand heeft van geluiddempende bouwmaterialen. Enzovoort.

We zijn inmiddels bezig om te bekijken wat we hierin voor Enschede kunnen betekenen.

Oud-jurist Bert Jannink van Buurtbemiddeling Enschede levert regelmatig een case bij ons aan. Meer weten? Kijk op buurtbemiddelingenschede.nl

reageer als eerste
Meer berichten
Shopbox