Foto: Hans Assink

Column Hans Assink: Tellen de vrouwtjes niet mee?

  Column

De boomkikker had wat concurrentie de voorbije weken, maar wat in het vat zit verzuurt niet en een beetje boomkikker is taai en heeft geduld. Al had een stukje over de rijkste Tukker aller tijden, die ondanks zijn vier miljard toch gestorven is, zomaar de boomkikker weer een weekje rust kunnen bezorgen. Maakt een doorsnee boomkikker ook niet zoveel uit. Ze houden een winterslaap en dat zouden sommige mensen ook beter kunnen doen. (Bedenk zelf maar wie). Bijzondere dieren zijn het, die boomkikkers. Ze kunnen flink lawaai maken en daarom is het ook fijn dat ze in het Aamsveen zijn gaan wonen. Dat willen we graag zo houden en daarom waren er begin deze maand tientallen vrijwilligers in touw om 's lekker te gaan snoeien in het Aamsveen ten behoeve van de woonomgeving van de boomkikker. Hulde!

Maar toch, er zit me iets dwars met die boomkikkers. Er zweemt een kwak van discriminatie omheen. Want bij het tellen van boomkikkers worden de vrouwtjes niet meegerekend, meldt een opperhoofd van natuurwerkgroep En Hoe in de krant. Het is 2017, #MeToo woekert en onze natuurbeschermers tellen de vrouwtjes niet mee! Omdat we hen niet horen, is de verklaring. Is hier sprake van chronische onderdrukking van de vrouwelijke boomkikker? Ik zou het graag willen weten. Het Aamsveen als IS-gebied voor de boomkikker, daar sta ik niet om te springen. Waarom houden die boomkikkerinnen zich stil? Om het met André de Vries te zeggen: wat wordt hier verzwegen? Wonen er überhaupt nog wel vrouwtjes boomkikker in het Aamsveen? Ik heb mijn twijfels. Ik lees dat de bevolking boomkikkers op een gegeven moment nog maar uit twee mannetjes bestond. Ik herhaal: twee mannetjes. En nu zijn er ineens 150 boomkikkers! Rara hoe kan dat? Ik moet iets gemist hebben met biologie. Of het is de hand van God.

Enschedeër Hans Assink schrijft via zijn eigen Tekstbureau Piet. Piet staat voor Passie In Elke Tekst en is bereikbaar via assink@home.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden