Column: Waarom mag Black Friday wel en Zwarte Piet niet?

  Column

Elk jaar word ik er chagrijnig van. Van het feit dat de Kerstman ordinair voordringt. Echt waar, vorige week al, was de eerste kerstboom bij mij op het plein achter een van de ramen zichtbaar. Ja, Betsie en Bennie, jullie waren weer de eersten dit jaar! Het lijkt haast een sport om als eerste die woudreus opgetuigd en wel aan de buren te showen. Bij u in de buurt zal het ook al wel raak zijn. Of erger nog: bij uzelf. Maarre, die Kerstknakker is nog helemaal niet aan de beurt. Eerst hadden we namelijk nog wat anders te vieren. Weet u nog? Een veel leuker feest bovendien: dat van Sinterklaas. Ook al maakt hij zich wellicht schuldig aan het nog steeds praktiseren van slavernij, de man heeft veel meer humor dan die uit Amerika overgewaaide klefferd met zijn Coca Cola-arrenslee.

Zo waren we afgelopen weekend in De Kater in Enschede en moesten al tegen een kerstinterieur aankijken. Ineens kwamen enkele Pietjes de horecagelegenheid inzeilen om hier en daar wat pepernoten te strooien. En meteen was het gezellig. Met Sinterklaas kun je elkaar lekker klieren. Je komt in een gedicht terug op iets waarmee iemand in het afgelopen jaar geweldig op zijn of haar neus is gegaan. Je prijst iemand natuurlijk, maar ach, wat is het lekker om ook even die zeperd te benoemen? De Kerstman hoor ik nooit over onze te grote ego's.

En als ik dan toch aan het klagen ben: waarom mag Black Friday wel en Zwarte Piet niet? Afgelopen weekend werd ik doodgegooid met dit begrip. Nóg een zet van de Amerikanen om ons te overrulen? Nog nooit gehoord van die Zwarte Vrijdag. Het zou de dag na Thanksgiving zijn. Even opzoeken: tijdens dat feest wordt God bedankt voor de oogst en ook voor al het goeds dat mensen treft. En de dag erna, tijdens Black Friday, verknallen de Amerikanen het alweer voor zichzelf. Ze steken zich in de schulden om alles aan te kopen wat los en vast zit. Als wij dat dan zo nodig willen, laten we dan ieder geval een mooi kerststalletje voor onder die kerstboom aanschaffen.

Ingrid Timmermans (1965) woont sinds 1988 in Enschede. Ze heeft haar eigen tekstbureau Tekstwerk Timmermans.

reageer als eerste
Meer berichten
Shopbox