Column Buurtbemiddeling Enschede: Opgekropte boosheid

  Column

Aanvankelijk doe je wat je vindt dat je het beste kunt doen, maar op een gegeven moment ben je het zat. Meer dan zat. Buurman Ben zet zijn vuilcontainer wekelijks pal voor de geparkeerde auto van Marcel. Deze moet dan eerst de boel een stukje verplaatsen om met zijn auto te kunnen wegrijden. Vervelend. Maar goed, Marcel vindt het te lullig om daar meteen wat van te zeggen. Dus laat hij het zo. Ook als blijkt dat een week later Ben z'n vuilcontainer weer een stukje verplaatst moet worden. En zo gaat dat een tijdje door.

Marcel besluit om Ben daar toch een keer op aan te spreken. Vriendelijk maar wel enigszins indringend. Ben reageert door 'Oh, sorry!' te zeggen. Dan zou je zo denken dat het de volgende keer afgelopen is met dat steeds maar moeten verplaatsen van zijn container door Marcel. Maar, nee. Een week later blijkt de opstelling precies dezelfde te zijn. Desgevraagd zegt Ben dat hij er per ongeluk helemaal niet aan gedacht heeft om zijn gedoetje iets verderop te zetten en biedt opnieuw excuses aan. Dan zou je toch als normaal mens verwachten dat dit gedoe dan echt afgelopen is… Echter niets is minder waar!

Marcel besluit Buurtbemiddeling Enschede in te schakelen. Kennelijk dringt hij niet voldoende door in de gedachtewereld van zijn buurman Ben. Twee bemiddelaars gaan naar Ben toe. Ze worden allervriendelijkst verwelkomt en uitgenodigd om binnen te komen.

Daar ontwikkelt zich een ietwat merkwaardig gesprek. Ben zit namelijk al maanden met een probleem: volgens hem parkeert Marcel zijn auto niet nauwkeurig genoeg in het voor hem bestemde parkeervak. Sterker de voorkant steekt regelmatig iets uit, zodat de auto een klein stukje parkeervlak van Ben in beslag neemt.

Nu is dat op zich niet zo'n ramp, aldus Ben, maar het hoort niet. Ben moet gedacht hebben: geen woorden, maar daden. Nadat de bemiddelaars de reden van deze handelwijze hebben overgebracht aan Marcel, wordt de vrede getekend. Vanaf dat moment worden zowel auto als container goed 'geparkeerd'.

Oud-jurist Bert Jannink van Buurtbemiddeling Enschede levert regelmatig een case bij ons aan. Meer weten? Kijk op buurtbemiddelingenschede.nl

reageer als eerste
Meer berichten
Shopbox