bert jannink buurtbemiddeling
bert jannink buurtbemiddeling

Column Buurtbemiddeling: De naakte waarheid

  Column

Oud-jurist Bert Jannink van Buurtbemiddeling Enschede levert regelmatig een case bij ons aan. Meer weten? Kijk op buurtbemiddelingenschede.nl

Op een gegeven moment kwam bij Buurtbemiddeling Enschede een klacht binnen van een gezin met kinderen. Die klacht ging over het feit dat hun achterburen bij mooi weer de gewoonte hadden om volledig naakt rond te lopen in hun achtertuin, waarbij ze zich af en toe liggend koesterden in de zon én in elkaar.
Het tafereel was in al zijn glorie te aanschouwen vanuit hun ramen op de eerste verdieping , waaronder de twee slaapkamers van hun kinderen en de badkamer.
Heel voorzichtig en uiterst prudent hadden de klagers hun achterburen wel eens gewezen op het feit dat ze zo op hun tuin konden kijken, maar de boodschap werd niet opgepikt. Zodra de zon scheen en de temperatuur boven de 20 graden kwam, voltrok zich het schouwspel. Telkens weer.
Zoals gezegd werd Buurtbemiddeling ingeschakeld met het verzoek om eens met die mensen te gaan praten.

Een ietwat delicate opdracht. Het ging niet zozeer om het overbrengen van de klacht. Want ja, er was geen conflict, er was geen ruzie en evenmin dreigde escalatie. Waar het vooral om ging was de wens van de klagers om over één en ander met hen te praten in een setting waar ook de bemiddelaars bij aanwezig waren. Een soort bemiddelingsgesprek dus. Maar dan wel één met respect voor ieders gedrag in de privésfeer. Daar was het onderwerp toch een beetje te gevoelig voor.

Gelukkig bleken de achterburen zich de ongemakkelijke positie van de klagers te kunnen voorstellen juist vanwege hun jonge kinderen - en waarschijnlijk voelden ze zichzelf ook wel een beetje ongemakkelijk doordat Buurtbemiddeling was ingeschakeld, waardoor de ernst van de zaak min of meer werd beklemtoond.

Met wat voorzieningen konden ze gewoon blijven doen wat ze prettig vonden zonder aanstoot te geven. De blootlopers gaan vanaf nu buiten schooltijden decent gekleed en de bovenburen plakten afplakfolie op ooghoogte voor de ramen.

Meer berichten
Shopbox