Logo huisaanhuisenschede.nl


Column Wilma Koops; Een cursus afvalverwerking voor vrouwen

  Column

Het vuilnis buiten zetten is een typische mannentaak. Toen ik nog getrouwd was, vond ik deze taakverdeling prettig. Inmiddels heb ik mijn eigen huishouding en ben ik dus de aangewezen persoon voor deze fijne klus. Afval scheiden vind ik een hoop werk, het stinkt en de reden dat het restafval geld kost, vind ik niet interessant.  
 
Mijn wekelijkse ochtend postverwerking toonde een brief van de Gemeente. Het innemen van afval gaat binnenkort anders en er zitten stickers bij in. "Op 14 juli mag u uw containers voorzien van een sticker leeg aan de straat zetten, zodat ze ingenomen kunnen worden."  Vandaag is het 13 juli, nog net op tijd dus! O ja leeg las ik…. Euhm… de grijze is niet leeg. "Op 12 juli legen we de grijze otto voor u voor het laatst". Juist ja, dat was gisteren. Als ik de vuilniszakken uit mijn otto vis, tel ik er vijf. Ik ben ineens jaloers op mensen die zo goed afval kunnen scheiden dat er niks meer overblijft! Helaas mis ik deze gave en de vuilniszakken belandden in mijn schuur.  
 
Ik ga verder waar ik gebleven was. "Met uw milieupas opent u de verzamelcontainer voor restafval, u betaalt 0,85 cent per vuilniszak."  Tuurlijk, die heb ik niet. Via een mail heb ik er één besteld en binnen vijf werkdagen zal de pas in mijn brievenbus vallen. Dat is toch heel fijn geregeld, alhoewel ….vijf werkdagen? De vuilniszakken lagen niet net één dag in mijn grijze otto. Een deja vu passeert mijn gedachten. De man des huizes toendertijd is drie dagen bezig geweest om een madenplaag uit te roeien. Ik was zo blij met onze taakverdeling!   
 
Binnen 5 werkdagen was de mileupas geland op mijn deurmat. Meteen uitproberen leek me de beste optie. Bepakt met 5 vieze, smerige, stinkende, vuilniszakken begaf ik me naar de verzamelcontainer. De pas bleek te werken, ik hoorde een klik en 1 grote afvalzak was ik kwijt. Dit tafereel herhaal ik vier keer en € 4,25 armer, is mijn afvalprobleem opgelost. Nou ja, tijdelijk dan, want een cursusje afval scheiden is misschien toch niet verkeerd.  
 
Nu ik nu de laatste vuilniszak in de verzamelcontainer zet, zie ik toch ineens gele beestjes! Ze hebben bijna de uitgang van de zak gevonden. Ik doe gauw de klep dicht en verplaats het probleem. Toch best prettig zo'n verzamelcontainer. 

Wilma Koops schrijft op onregelmatige basis columns voor de website van Huis aan Huis

1 reactie
Meer berichten