Logo huisaanhuisenschede.nl


Column Hans Assink: Acciaroli

  Column

In Rossum mogen de ideale vrouwen wonen, op Terschelling de schoonste winden waaien, maar de gezondste plek een beetje in de buurt is toch echt Acciaroli. Oké, het is een eindje fietsen naar Zuid-Italië, maar dan heb je ook wat. In Acciaroli kun je namelijk gezond oud worden, zo hebben ze ontdekt. Meer dan tien procent van de inwoners is meer dan 100 jaar oud én nog gezond - hoogst opmerkelijk. Een team van twintig wetenschappers is er neergestreken om te onderzoeken hoe het nou komt waarom de doorsnee Acciaroliaan/Acciaroliaanse zo oud kan worden zonder ernstige ziektes. Aan hart- en vaatziekten doen ze niet in Acciaroli.

Meneertje Alzheimer heeft het kustplaatsje niet kunnen vinden en als ik professor Salvatore di Somma van de Sapienza Universiteit mag geloven - en waarom zou ik dat niet - ligt de handel in Viagra er op z'n gat. Vers eten koken met tomaten en basilicum uit eigen tuin schijnt zo'n beetje het geheim te zijn. En ze zijn gewend samen te eten en te koken met jongere mensen. Dat houdt ze mentaal scherp en gezond, zegt de professor.

We moeten De Posten dus eigenlijk naast camping Appelhof zetten. Andersom kan niet, want dan mis je de gezonde zeelucht van Terschelling. Met z'n allen verhuizen naar Acciaroli lijkt me handiger. Hebben we ook geen last van die gevaarlijke muggen die hier zijn ontdekt: de tijgermug in Honselerdijk, de gele koortsmug in Moerdijk en de Aziatische bosmug in Lelystad. Is allemaal gelukkig een eind vliegen van Enschede.

Hans Assink is een geboren en getogen Enschedeër. Zijn Tekstbureau Piet bestaat deze zomer precies tien jaar en is bereikbaar via assink@home.nl. Piet staat voor Passie In Elke Tekst. En voor Punctualiteit Is Een Traditie.'En mijn moeder heette Piet. En mijn vader Hans. Mooie naam, Hans. Net als Piet. En zondag wint Twente in de Kuip.'

reageer als eerste
Meer berichten