Logo huisaanhuisenschede.nl


Column Buurtbemiddeling: Onfrisse geuren?

  Column

Lia en Henk ergeren zich rot aan het gedrag van hun buren. Volgens Lia gedragen deze mensen zich totaal niet hetgeen je als buren van elkaar mag verwachten: een beetje rekening houdend met elkaar, vriendelijk zijn in de omgang, enzovoort.

Hun kleine, smalle tuintjes grenzen aan elkaar en als het even kan zitten de buren in hun tuintje te barbecueën. Liefst met veel vis en mosselen. Veel rook, die vaak richting de tuin van Lia en Henk waait. Met als achtergrondmuziek hoempaklanken..
Ze zijn al eens wezen klagen, maar dat gesprek liep uit op een fikse scheldkanonnade, over en weer. Gaandeweg gevolgd door treiterend gedrag. Eveneens over en weer. In die modderpoel werden ook de sociale media ingeschakeld. De inhoud werd doorgestuurd naar buurtgenoten.
Sommige buurtgenoten haalden hun schouders op. Maar anderen kozen partij en lieten zich meeslepen in één van de twee kampen. Kortom: het leefklimaat werd er niet beter op.
Een buurman tegenover was het gedoe zo zat dat hij Buurtbemiddeling inschakelde. Twee bemiddelaars gingen toen op stap om met de overbuurman te gaan praten. Oriënterend. Ze schrokken toen hij hen de roddelende mails en de verhalen op Facebook toonde. Nadat ze ook gehoord hadden over de luidkeelse scheldpartijen op straat gingen ze praten met Lia en Henk. Van hen kregen ze het verhaal te horen zoals hierboven is beschreven. Vervolgens belden de bemiddelaars aan bij de buren van Lia en Henk. Nadat ze uitgelegd hadden waarvoor ze kwamen, werden ze binnen gelaten. Deze mensen, afkomstig uit een ander land, hadden de grootste moeite zich aan te passen aan de manier waarop buren hier met elkaar horen om te gaan. Ze waren dat niet gewend.
Het kwam niet tot een bemiddelingsgesprek, omdat de buren niet inzagen wat er eigenlijk te bemiddelen viel. Wel waren ze gevoelig voor de klachten over de barbecueluchtjes en de muziek. Tegenover de bemiddelaars beloofden ze dat ze daarmee op zouden houden. En wij blijven de vinger aan de pols houden.

Oud-jurist Bert Jannink van Buurtbemiddeling Enschede levert regelmatig een case bij ons aan. Meer weten? Kijk op buurtbemiddelingenschede.nl

reageer als eerste
Meer berichten