Logo huisaanhuisenschede.nl


Column Buurtbemiddeling: Bespreekgevallen

  Column

Natuurlijk stuiten wij als bemiddelaars af en toe op 'moeilijke gevallen'. Iemand heeft Buurtbemiddeling ingeschakeld omdat hij of zij last heeft van het gedrag van de buren. Maar wat blijkt? De buren willen pertinent niet met de klager in gesprek. Daarvoor zijn er in het verleden te veel harde woorden gevallen. Woorden die er nogal inhakten. Zware beledigingen, een hoop getreiter, etcetera.

In zo'n situatie leggen de bemiddelaars meestal dit onwillige gedrag op de tafel van coördinator Jolanda Borggreve. Niet om ervan af te zijn, maar om haar om advies te vragen hoe verder te handelen. Vaak gebeurt het dan dat zij de kwestie op de agenda zet van de eerstvolgende bijeenkomst van alle veertien buurtbemiddelaars. Met toelichting en al.
En de ervaring leert dat zo'n bespreking altijd wel iets oplevert, wat je zou kunnen bestempelen als een mogelijke doorbraak in die patstelling.

Ook komt het voor dat zowel de klager als de buren in ieder geval voordeel hebben bij de bemoeienis van Buurtbemiddeling: de klager omdat hij nu eindelijk zijn verhaal kwijt kan aan twee vrijwilligers die strikt neutraal zijn en de buren omdat ze hebben gemerkt dat de situatie de ander erg hoog zit.

Daarom dat tijdens zo'n bespreking met alle andere buurtbemiddelaars nogal eens het advies wordt gegeven om opnieuw te gaan praten. Immers het kan heel goed zijn dat de buren, die zich in eerste instantie misschien overdonderd hebben gevoeld, intussen van gedachten zijn veranderd, omdat ze zijn gaan beseffen dat de toestand zoals die nu is uiteindelijk geen enkele winst oplevert en alleen maar meer en meer stress oplevert. En wie wil dat nou?

Tijdens zo'n tweede gesprek kunnen de twee bemiddelaars in alle rust wijzen op de mogelijkheid om deze situatie te beschouwen als een kans om als het ware opnieuw te beginnen.


Oud-jurist Bert Jannink van Buurtbemiddeling Enschede levert regelmatig een case bij ons aan. Meer weten? Kijk op: buurtbemiddelingenschede.nl

reageer als eerste
Meer berichten