Afbeelding
Foto: Shutterstock

De mening van Enschede: 1 jaar

Column

Ook nieuwsgierig naar hoe Enschede denkt over bepaalde zaken? André le Loux en Evert den Boef ook! Zij dagen u uit om over onderwerpen na te denken en uw mening te geven. De reacties worden in de volgende Huis aan Huis Enschede gedeeld. Stuur uw reactie van maximaal 200 woorden (onder vermelding van naam) naar demeningvanenschede@dwfmedia.nl voor dinsdag. De redactie behoudt zich het recht voor om reacties niet te publiceren.

De mening van Enschede is nu een jaar lang verschenen in dit weekblad. Wij, Loetje & den Boef, hebben een aantal lezers gevraagd wat zij er het afgelopen jaar van vonden.

Het is buitengewoon interessant om van particulieren die hun, meestal, onafhankelijke mening geven te vernemen wat zij hiervan vinden en wat er zoal leeft in de samenleving.
Henk Vogelzang

Het eerste wat ik doe als ik wekelijks het Huis aan Huis ontvang, is de column ‘De Mening van Enschede’ lezen. Want er is altijd een interessant thema en de mensen die in Enschede wonen hebben daar een stem waar ze hun zorgen en ideeën kunnen uiten over de stad waarin ze wonen. Ik kan geen beter platform bedenken dat democratischer is.
Elif Zimmermann

Kunst een vergeten gebied? Kunst is bijna een vergeten gebied, dat houvast biedt in een rauwe wereld. Kinderen kijken me verbaasd aan, als ik zeg dat ik kunst maak. Niet goed bij zijn hoofd. Veel galeries zijn verdwenen, dankzij de sloper Halbe Zijlstra van de postduiven. Ballotagecommissies zijn het gevolg van een beleid van de politiek. Redacteuren van kranten geven geen thuis, want er valt niets meer te scoren. Blij met je vraag. Kunst uit een bevroren kist.
Herman Ketz

Ik ben benieuwd naar de komende onderwerpen en reacties. An sich vind ik het prima.
René van de Veen

Zijn wij er klaar mee? Nou als het aan mij ligt zeker niet. Mag zelfs wel een onsje meer zijn. Ik hou van de eerlijkheid van de nuchtere Tukker. Als ik het lees en een vraag zie, heb ik al een mening en reageer vaak niet (jammer) druk, druk, druk.

Maar zie dan later antwoorden van andere Enschedëers die hetzelfde denken of toch anders en dat geeft ook weer een andere kijk op de vraag. Ga zo door Evert en André Hoop op wat grotere letters in de krant en anders een nieuwe leesbril.
Berthil Barkey

De mogelijkheid om in weekblad Huis aan Huis je mening te kunnen ventileren, verlaagt de drempel om de weekkrant wel of niet te gaan lezen. Je creëert als lezer het gevoel, dat je inspraak hebt. Wijlen conferencier Wim Kan zei ooit: Democratie? Ik lees elke dag in de krant wat ik nu weer wil. Het hebben van de mogelijkheid om zelf, als geen redactie, tekst te schrijven, verlaagt, zoals ik schreef de drempel.
De mening van Enschede is in de afgelopen 365 dagen een eigen leven gaan lijden. Soms ben je als lezer het wel of niet met de schrijvers van de ingezonden tekst eens, maar moet dat dan? Wij leven in een vrij land en in een land waar je nu nog je mening mag ventileren. Wij als inwoners van Enschede mogen trots zijn dat wij onze mening op actuele onderwerpen kunnen en mogen geven en wij zijn de redactie van Huis aan Huis dankbaar dat de mogelijkheid en ruimte hiervoor wordt geboden.
Klaas Dragtstra

We maken nu een jaar lang De Mening van Enschede en doen dat met veel plezier. Onze verwachtingen waren niet hoog voor wat betreft de reacties op onze stukjes. Enerzijds is dat niet zo verwonderlijk, we schrijven de stukjes meestal vrij neutraal, niet provocerend, benoemen wat voors en tegens en vragen vervolgens hoe u erover denkt. Dan komen de reacties niet zo snel. Anderzijds is het zo dat men niet zo snel in de pen klimt en al helemaal niet met een mening in de krant wil, soms bang voor ongewenste reacties.
We hebben wel ervaren dat het aantal lezers steeds groter wordt en dat we complimenten krijgen dat het ons steeds lukt een ander onderwerp aan te snijden. Daar gaan we dan ook gewoon mee door. En heeft u suggesties over onderwerpen? Geef ze ons door en wij gaan er mee aan de slag.
En u van uw kant, reageer eens wat meer door toch een reactie te schrijven, bij ons heeft u de kans.
Evert en André

Reacties Van Rokjesdag  tot Moederdag

Schrijver/columnist Martin Bril is de grondlegger van rokjesdag. Ere wie ere toekomt!
Nico Bijenhof

Rokjes staan het mooist bij windkracht 11.
Rob Nolmams

Reactie: We zijn er klaar mee

Ingezonden brief aan de Mening van Enschede

Gemeente Enschede, lokale- en landelijke politici, CBR, rijschoolhouders en ouders, doe iets aan het verkeersgedrag van jongeren met een: ‘’ik-heb-schijt-aan-alles-mentaliteit’’.
Het is zondagmiddag 14 januari rond 16.15 uur. Ik loop op de ventweg langs de Oldenzaalsestraat, ingang Kalandergang langs aflevering goederen Mediamarkt ter hoogte van nummer 1-19. Plotseling hoor ik een zoevend geluid achter mij en ik spring gelukkig naar rechts. Een witte bolide rijdt met grote geschatte snelheid tussen 60 en 70 km per uur aan mij voorbij. Doodgeschrokken en wezenloos blijf ik even staan. De witte bolide parkeert bij uitgang ventweg tegenover Citadôme. Na mij te hebben herpakt loop ik naar de auto en klop op het voorste raampje bestuurderskant. Na enige aarzeling wordt het toch geopend. Op de bestuurdersstoel zit een jongeman, met een andere culturele en emotionele bagage dan waarover ik zelf beschik. Hij heeft een zwarte bivakmuts over zijn hoofd getrokken, een zonnebril op met blauwe glazen en tuurt op zijn mobieltje. Ik zeg tegen hem: “Man, je hebt mij bijna overreden met je grote snelheid. Dat is hier verboden en dat weet je goed.” Zijn reactie: “Er is toch niets aan de hand, je bent er toch nog!” Ik was even sprakeloos van deze uitspraak maar verhief toch voor iedereen luid en duidelijk mijn stem: “Weet dat je voor mij een grote eikel in het verkeer bent.” Het autoraampje schoof dicht en meneer stoof met grote snelheid terug de Oldenzaalsestraat weer op. Ik was hevig geëmotioneerd en verontwaardigd over zijn ‘ik heb schijt aan alles gedrag’.

Gemeente Enschede, wat is uw mening? 
Zelf denk ik dat door de nieuwe verkeersinrichting van de Oldenzaalsestraat, deze tussen spoorwegovergang en kruispunt met Boulevard verworden is tot een grote racebaan. Dus gemeente Enschede, bescherm uw burgers en aanwonenden beter tegen verkeershufters via snelheidsbeperkende verkeersobstakels!

Lokale- en landelijke politici, wat is uw politieke mening?
Zelf ben ik van mening, dat het wettelijk mogelijk gemaakt moet worden, rijvaardigheidsbewijzen voor vijf jaren voorwaardelijk aan jongeren te verstrekken. Maak ook mogelijk dat hufterig en agressief verkeersgedrag, tot een sneller in beslag nemen van auto’s kan leiden. Hufterig verkeersgedrag moet duidelijk voelbaar worden in de bestuurders portemonnee.

Ouders, rijschoolhouders en CBR, wat is uw mening?
Zelf denk ik dat tijdens rijlessen en rijexamens, nadrukkelijk meer aandacht gegeven moet worden, aan de levensgevaarlijke en levensbedreigende consequenties van hufterig en agressief verkeersgedrag met een schijt-aan-alles-mentaliteit! Dit omdat u volgens mijn mening, ook allen een opvoed verantwoordelijkheid heeft.
Frans Janssen

De Sint Josephkerk.
Renovatie kerkdeuren Sint Josephkerk 2 mrt, 14:42
Glanerbrug heeft een Euregio adviesdag.
Euregio adviesdag 2 mrt, 12:27
Afbeelding
Fiona Weide heeft cursus tekenen in de Zessprong 2 mrt, 08:49
Orrsing Schoenmode heeft nu ook schoenen van het merk Footnotes.
Ontdek het merk Footnotes bij Orrsing Schoenmode 1 mrt, 15:44
Op Afroep in actie tijdens de WAK. (Foto: Geert Foekens)
De WAK zoekt nieuwe vrijwilligers 1 mrt, 11:28
Rick Ardesch, Bert van Losser, Gerard Bos en Paul Krabbe. (Foto: RTV Oost).
Bijpraten over het amateurvoetbal 1 mrt, 10:02
Afbeelding
Geniet van de Special TV Muziekshow op TV Oost 1 mrt, 09:54
Torben Aalbers werkt mee aan de zonneauto van Brunel.
Enschedeër Torben Aalbers dit jaar actief in Brunel Solar Team 29 feb, 15:50