Buurtbemiddeling Enschede: Burenruzie


<p>Ria Verkuijl</p>

Ria Verkuijl

Buurtbemiddeling Enschede: Burenruzie

  Column

Fiona en Marlies wonen al geruime tijd in hun rijtjeswoningen naast elkaar. In eerste instantie klikte het onderling, zo dronken ze geregeld koffie bij elkaar en legden soms samen met hun partners een kaartje. De gesprekken werden gaandeweg vertrouwelijker waarbij zowel lief als leed werd gedeeld. Het goede contact is dit jaar echter wreed verstoord, omdat Fiona en Marlies allebei hebben gemerkt, dat de overige buren blijkbaar ook deels op de hoogte zijn van de inhoud van hun gesprekken. Ze wijten dit aan elkaar, zijn diep teleurgesteld en worden steeds kwader door het geroddel in de buurt.

Beiden zijn temperamentvolle vrouwen en laten het er dan ook niet bij zitten: in plaats van met elkaar het gesprek aan te gaan, richt Fiona uit pure frustratie de spuitende tuinslang op Marlies zodra deze in haar naastgelegen achtertuin is. Op haar beurt knipt Marlies de plastic zakjes door welke Fiona uit zuinigheid aan haar waslijn naast de schutting te drogen hangt. Uiteindelijk lopen bij beiden de emoties zo hoog op, dat de toestand onhoudbaar wordt. Wanneer ze elkaar voor de huisdeuren tegenkomen en elkaar letterlijk dusdanig in de haren vliegen dat de andere buren de hulp van de politie inroepen, adviseert de wijkagent om Buurtbemiddeling in te schakelen.

Omdat de coronamaatregelen net zijn versoepeld, kunnen de vrijwilligers hun huisbezoeken weer afleggen waardoor ze zowel met Fiona als Marlies rond de tafel kunnen gaan zitten. Wat blijkt: een van hun zoons had af en toe delen van hun vertrouwelijke gesprekken opgevangen en er aan zijn buurtgenoten in geuren en kleuren over verteld, doorspekt met zijn eigen fantasieën. De andere jongeren en hun ouders, vooral in deze tijd niet wars van wat sensatie, hadden er zo niet alleen eigen smeuïge verhalen van gemaakt, maar Fiona en Marlies ook tegen elkaar opgezet door partij te kiezen.

Nu met name het geroddel is verduidelijkt, is de lucht tussen beide buurvrouwen genoeg opgeklaard om elkaar in de toekomst met rust te laten. Het voorheen vredige samenzijn zal er echter voorlopig niet meer van komen.

Ria Verkuijl namens Buurtbemiddeling Enschede

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden