Column Hans Assink: FC Vuurwerk


Hans Assink

Column Hans Assink: FC Vuurwerk

  Column

Het jaar is begonnen en slechter dan vorig jaar kan het niet worden denkt iedereen. Maar dat is nog maar de vraag. Nou ben ik natuurlijk positief ingesteld, dus ga ik er ook maar van uit dat 21 beter wordt dan 20, maar ja, garanties zijn er niet hè.

En ik krijg nu eenmaal niet de indruk dat onze minister met die blitse schoenen de coronazaken aardig onder controle heeft. In de Champions League van de vaccins staat NL troosteloos onderaan. In alle EU-landen zijn ze al begonnen met prikken, maar hier nog niet. Israël heeft al een miljoen inentingen gedaan, dus waarom het hier zolang moet duren is me een raadsel.
Nee, wij moeten blij zijn dat in 22 van de 25 GGD-regio’s het prikken niet op 18 maar op 15 januari gaat beginnen. Geweldig hoor, drie dagen winst, maar winst is hier niet het goede woord.

Intussen is er wel winst behaald qua vuurwerk. Ik heb tussen de toch wat teleurstellende laserstralen van de Alphatoren door nog flink wat verboden vuurwerk mogen aanschouwen, maar verder heeft het vuurwerkverbod wel geleid tot minder letsel en minder schade. Gewoon afschaffen is een optie, maar de vuurwerkbond zelf komt nu ook met een plan: lokale vuurwerkverenigingen oprichten die in de wijk vuurwerk gaan afsteken.
De NVB, zo heet de bond, en dat staat voor Nederlandse Vuurwerkbond, wil dat liefhebbers van vuurwerk speciale trainingen gaan volgen om op een veilige manier de pijlen het luchtruim in te sturen. Daarbij moet de buurt FC Vuurwerk financieel steunen, zo is de gedachte. De bond gaat voetbal- en scoutingclubs benaderen om mee te doen. De politie vindt het idee ‘interessant’ en de oogartsen zien er ook wel iets in. ‘Vuurwerk moet worden afgestoken door mensen die er verstand van hebben, niet door leken’, zei oogarts Tjeerd de Faber.
Eens, zeg ik dan. Alleen moet de NVB wel een andere voorman vinden. Nu hebben ze er eentje met de achternaam Onrust...

Hans Assink schrijft al jaren via Tekstbureau Piet. Bestel zijn boek Kollum via uitgeverij@twentekst.nl (06 - 112 456 11) of assink@home.nl. Nog steeds in de aanbieding voor 12,50 euro. 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden