Column Buurtbemiddeling Enschede: Studenten


Ria Verkuijl

Column Buurtbemiddeling Enschede: Studenten

  Column

In sommige plaatsen hebben de woningbouwverenigingen de laatste jaren een aantal seniorenflats ook aan studenten toegewezen. Dit blijkt over het algemeen een succes: de meeste ouderen vinden het gezellig nu en dan ook contact met de jongere generatie te hebben. Er zijn nauwelijks klachten over overlast en veel studenten bieden de ouderen juist ook in deze coronatijd een helpende hand met boodschappen doen.

Het wordt echter een ander verhaal als de aangrenzende woning uitsluitend uit studenten bestaat. Dat ondervond Gerard, die al behoorlijk op leeftijd is. Hij woont al jaren in een vrijstaande woning waar zijn tuin grenst aan een studentenhuis. In het verleden ondervond hij daar weinig overlast van, hij had goed contact met de bewoners en er werd voldoende rekening gehouden met zijn behoefte aan rust. Maar er is nou eenmaal veel verloop onder de bewoners en dan verwateren ook de onderlinge contacten. Daarnaast zijn de studenten tijdens de lockdowns veel vaker samen thuis en maken het elkaar daar zo gezellig mogelijk, ook in de tuin. Er wordt veel gebarbecued en de drank vloeit rijkelijk. Gerard werd hier echter de dupe van: zijn nachtrust werd regelmatig verstoord door het luidruchtige gedrag wat ook door zijn gesloten slaapkamerraam heen klonk.

Omdat hij de studenten niet meer persoonlijk kende, nam hij contact op met Buurtbemiddeling. De vrijwilligers maakten een afspraak met een van de studenten, Nancy, om tot een gezamenlijk gesprek te komen. Zowel Gerard als Nancy stonden open voor een compromis waardoor er gemakkelijk afspraken konden worden gemaakt. Zo zullen de bijeenkomsten in de tuin voortaan om 11 uur ’s avonds worden beëindigd en zal er meer aandacht aan het gedrag worden besteed. Voorlopig blijft Nancy voor Gerard degene die hij zo nodig als eerste kan aanspreken en in de toekomst zal zij dit contact overdragen aan een volgende bewoner. Wel wil Gerard ook nog met de huisbaas om de tafel gaan zitten om diens verhuurbeleid te bespreken en hem te vragen de toekomstige studenten vooraf goed te screenen. Tenslotte zit er overal kaf tussen het koren.

Ria Verkuijl, namens Buurtbemiddeling Enschede

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden