Column Hennie Kuiper: Haal frisse neus op de fiets!


<p>Hennie Kuiper</p>

Hennie Kuiper

Column Hennie Kuiper: Haal frisse neus op de fiets!

  Column

“Ik was een jaar of 17 en het was hartje winter. Samen met mijn broer fietste ik door de vrieskou naar school, van Denekamp naar Oldenzaal. We moesten een flinke heuvel op, ‘De Denekampseberg’ noemden wij ‘m altijd. Het was zo glad, dat de strooiwagen amper omhoog kon komen. Hij moest achteruit de berg op. Door de berm haalden wij hem in, op onze fietsen. Die strooiwagen had er duidelijk meer moeite mee dan wij.

Met de winter voor de deur moet ik aan dit moment terugdenken. Die heftige vrieskou hebben we niet meer zo vaak. Toch gaan mensen in de winter minder vaak naar buiten en laten ze de fiets vaker staan. Terwijl een frisse neus halen juist nu zo belangrijk is! In deze onzekere coronatijd moeten we goed voor ons lichaam zorgen. Bewegen, weerstand opbouwen, sterk en fit blijven. Net zoals ik deed als 17-jarige: warme kleren aan en gaan. Fietsen kan en mag gewoon, dus maak daar ook gebruik van! Zo blijf je toch in beweging deze winter.

In de winter fietsen betekent wel extra goed opletten. Sommige mensen denken ‘ze zien me toch wel’, en stappen zonder licht op de fiets. Maar dat is simpelweg niet waar. Dus zorg alsjeblieft voor goede verlichting. Ook voor je kinderen! En nog een tip voor fietsen in de winter: zorg ervoor dat je banden niet té hard zijn. In Enschede zitten veel goede fietsenmakers die je met plezier laten zien wat de juiste bandenspanning is voor jouw winterfietskilometers. Wist je trouwens dat Enschede Fietsstad tussen Sint en Kerst elke dag een cadeautje weggeeft om fietsen in de winter nóg leuker te maken? Wie weet zit daar ook wel iets leuks van de lokale fietsenmaker bij… Houd Facebook.com/EnschedeFietsstad en Instagram.com/EnschedeFietsstad daarom goed in de gaten!

Fietsen is voor mij echt een vorm van vrijheid. Júist als het koud is in de winter. De jaargetijden in Nederland zijn zo bijzonder. Die moet je ervaren. Laat je niet afschrikken door een beetje miezer of kou. Daar kun je je prima tegen kleden. En weet je: het winterse weer lijkt altijd het ergst als je binnen zit. Als je eenmaal buiten bent, merk je dat het best meevalt. Dus hup, trek je jas aan, spring op de fiets, laat je longen volstromen met frisse lucht en fiets die winter door!”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden