Hans Assink

Column Hans Assink: Groenteboer

  Column

Achteraf is het altijd makkelijk praten. Maar goed tellen is wel een ding. Bij het dashboard van de GGD zijn de dagkoersen van vorige week ineens heel anders.
Schreef ik vorige week nog dat er in de teststraten op 17 oktober 58 van de 1388 geteste Tukkers positief waren, nu blijkt dat het er 257 waren van de 1387! Eentje was er schijnbaar toch niet getest, terwijl er liefst 199 positieve gevallen meer waren!

Dat scheelt een slok op een borrel! 18 oktober? Vorige week waren er maar 21 van de 1347 geteste Twentenaren positief, maar een week later zijn de cijfers 172 van de 1357. Ineens zijn er 10 meer getest en zijn er 151 positievelingen bijgekomen. Alsof Hans Kazan het dashboard van de GGD runt.
De recente cijfers? Ik zou dezelfde conclusie kunnen trekken als vorige week – het gaat de goede kant op – maar ik houd nu 26 slagen om de arm. 23 oktober: 376 keer positief van de 1807, 24 oktober: 64 keer positief van de 1686 en 25 oktober: 0 van de 1343! Volgens mij kunnen ze wel een portie Usain Bolt gebruiken met het bijhouden van de cijfers.

Maar goed, een totale lockdown is wellicht een oplossing. Maar dan ook totaal. Gewoon alles dicht. Winkels, scholen, supermarkten, bedrijven, alles. Alleen het ziekenhuis open. En wie daar werkt blijft daar ook. Vooraf wel een week de tijd om boodschappen te halen. Maar dan gewoon vier weken thuis met z’n allen.

En de (negatief geteste) groenteboer komt langs de deur met verse groente en fruit. En de melkboer, uiteraard, net als de eierboer en de aardappelboer. Er zal ook nog wel een mobiele patatboer zijn, toch, en een ijsboer. En voor de extra lekkere (makkelijke) hapjes zijn de foodtrucks welkom in de straat. Dan is het wel vier weken vol te houden toch! Ha, ik vergeet er een: Alex de bierboer! Samen krijgen we dat virus wel klein.

Hans Assink schrijft al jaren via Tekstbureau Piet (Passie In Elke Tekst). Zijn boek Kollum is te bestellen via uitgeverij@twentekst.nl (06 - 112 456 11) of assink@home.nl. Boekhandel Broekhuis heeft Kollum ook, net als de Primera Jan Haast in Glanerbrug.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden