Hans Assink

Column Hans Assink: Lockdown

  Column

We gaan weer een lockdown in. Heel vervelend, ontiegelijk knudde, maar het is niet anders. Op deze maandagmiddag komt het nieuws dat alle amateursport wordt stilgelegd en de cafés om 18.00 uur dicht gaan. Maar, dat is gelekt nieuws, dus het kan op woensdag zo maar weer anders zijn.

Of er weer net zo intelligent gelockdownd wordt als in maart en april is nog de vraag. Ik ben ook meer vinoloog dan viroloog. Maar wat ik wel weet is dat we in maart en april bijna dag in dag uit zonder mondkapjes voor in de supermarkt de boodschappen deden en dat de golf wel werd gekeerd. En nu zijn er wel heel veel besmettingen, maar dat komt ook omdat er nu wel heel veel getest wordt en in het voorjaar niet.

In Enschede zijn er volgens de laatste cijfers 45,9 mensen besmet. Dat is dus Boekelo, Usselo, Twekkelo, Glanerbrug, Lonneker, de binnenstad, Hogeland, Velve, Boswinkel, Stadsveld, Twekkelerveld, Ribbelt, Laares, Stokhorst, Ribbelerbrink, Lasonder, Bothoven, Getfert, Veldkamp, Wooldrik, Boddenkamp, Horstlanden, Varvik, Diekman, Pathmos, Stevenfenne, Zwering, Ruwenbos, Tubantia, Walhof, Bolhaar, Roombeek, Deppenbroek, Goudkust, Schreurserve, Dolphia, Marssteden, Esmarke, Stroinkslanden, Wesselerbrink en Helmerhoek bij elkaar.
Dat zijn samen 41 stadsdelen (ik had altijd een 8,5 voor rekenen op de Van der Leeuwschool - hoger gaven ze niet). Gemiddeld is dat 1,12 besmette mensen per stadsdeel.

Dat valt nog wel mee, toch. Ik zou dus zeggen van blijf in je eigen wijk en ontwijk die 1,12 besmette mensen! En die besmette mensen zelf gaan in quarantaine en komen een maand lang de deur niet uit, net als de mensen die ze mogelijk besmet hebben. Me dunkt, dan is die tweede golf toch zo voorbij! En verder mag alles wat van buiten Enschede komt er alleen in na een negatieve sneltest. Wacht even, ik krijg een telefoontje. Ene Van Dissel van het Outbreak Management Team belt. Of ik even naar Den Haag wil komen voor wat tips.
Ja, dat gaat natuurlijk niet hè. In hoes bliem’n!

Hans Assink schrijft via Tekstbureau Piet. Bestel zijn boek Kollum via uitgeverij@twentekst.nl (06 - 112 456 11) of assink@home.nl. 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden