Foto: Ans Purmer

Grootscheepse renovatie van de Lonneker Molen

Enschede - Vanaf zaterdag 15 augustus is de Lonneker Molen geruime tijd gesloten. De winkel wordt tijdelijk verhuisd naar de molenschuur aan de Elzenkampweg. Op maandag 17 augustus begint Aannemer Meijerink uit Lonneker aan een omvangrijke klus om het achterstallig onderhoud te verhelpen.

Voor specifiek ‘molen gerelateerde zaken” wordt ook Molenbouwer Groot Wesseldijk ingeschakeld.

De voorbereidende werkzaamheden zijn al geruime tijd aan de gang en worden gedaan door vrijwilligers van de Lonneker Molen om kosten te besparen.

Bij de overdracht van de molen van Gemeente naar het bestuur van de Stichting Lonneker Molen (2016) is al geconstateerd dat de  balken uit 1851 door vocht zeer te leiden hebben gehad en er sprake is van verrotting. Dit dient op korte termijn  gerepareerd  te worden om verder ‘verval’ te voorkomen.

Om de ‘in –en –uitvaarten’ -ingangen aan oost en westkant - weer in de  oorspronkelijke staat te kunnen brengen (metsel en pleisterwerk heeft  veel te leiden gehad van vocht) dient een deel  van de molenbelt afgegraven te worden.  Op de fundamenten wordt een speciale laag aangebracht die er voor moet zorgen dat vocht geen invloed meer heeft op het nieuw aan te brengen metsel –en pleisterwerk  op de oude stenen.

Het interieur van de molen dient weer in de originele staat te worden gebracht volgens het advies van Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Het benodigde geld door subsidies van Gemeente, Provincie en Rijk, aangevuld met een bijdrage uit eigen middelen maken de uitvoering van deze werkzaamheden mogelijk.

Een werkgroep bestaande uit mensen van Monumentenzorg-Oost, Gemeente, plaatselijke aannemer en eigen vrijwilligers is verantwoordelijk voor dit omvangrijke project dat geruime tijd (ca 2-3 maanden)  in beslag zal nemen.

Meel –en bakproducten kunnen besteld worden via de webwinkel (www.lonnekermolen.nl). Doet u dat voor maandagavond 20.00 uur, dan kunt u uw bestelling op halen op woensdagmiddag 14.00 uur - 15.30 uur; bestelt u voor donderdagavond 20.00 uur, dan kunt u uw producten ophalen op zaterdag van 12.00 - 14.30 uur. 

Op bovengenoemde tijden is er ook gelegenheid om meel - en brood/bakmixen etc in de molenschuur te kopen, (grote hoeveelheden graag per webwinkel, omdat de voorraad in de molenschuur beperkt is). De door het RIVM opgestelde regels ivm Covid-19 zijn ook in de molenschuur van toepassing; dat betekent dat u 'aan de deur' uw wensen kenbaar kunt maken en deze door de winkelmedewerkers voor u klaargelegd worden. Betalen per pin graag (dus liever geen contant geld).

U bent dus van harte welkom in de molenschuur aan de Elzenkampweg (zijstraat Lonneker Molenweg, achter de molen), er is voldoende parkeergelegenheid.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden