Enschedeër Gerrit Jan Soetman wil zich kwalificeren voor de Ironman Hawaii. (Eigen foto)
Enschedeër Gerrit Jan Soetman wil zich kwalificeren voor de Ironman Hawaii. (Eigen foto) (Foto: )

Gerrit Jan Soetman in training voor Hawaii

door Hans Assink

De triatleten van Triathlon Club Twente hebben er weer een wedstrijd op zitten. Op het Hulsbeek hield de club een proeftriatlon. Voor Gerrit Jan Soetman was het een mooie training voor de Ironman Hamburg, maar die is inmiddels afgelast. De Rutbeektriatlon van TCT op 20 september gaat wel door. “We hebben nog een paar plekken vrij’’, zegt Remko Siers van TCT.

Enschede – Gerrit Jan Soetman wil zich nog een keer plaatsen voor de Iron Man op Hawaï. Dan had hij eerste moeten worden in de Ironman Hamburg in zijn leeftijdscategorie: de 60-plus. “De kans erop was zeker reëel”, zegt Soetman. “Alleen als er oud-profs meedoen dan wordt het heel lastig. Maar ik ben 60 geworden. Ik zit nu in een andere categorie.’’ Het betekent meer kans op kwalificatie voor Hawaii. De wedstrijd is opgeschoven naar februari 2021. “Ik wil Hawaï graag nog een keer binnen de elf uur doen’’, zegt Soetman.

Zijn pr op de hele triatlon is 10 uur en 11 minuten, in Almere. “Mijn doel is om ‘m binnen de tien uur te doen. Dat had ik in Hamburg willen doen, maar die wedstrijd gaat jammer genoeg niet door.’’ Trainen doet Soetman volop. “Ik train gemiddeld 22 uur in de week. Ik loop per week zo’n 75 kilometer, ik zwem ongeveer 15 kilometer en fietsen is zo’n 300 kilometer. Heel blijven is belangrijk en ik lig minimaal één keer in de week bij fysiotherapeut Marcel Richter op de massagetafel.
Laatst heb ik nog een rondje IJsselmeer gedaan vanuit Enschede: 401 kilometer met een gemiddelde snelheid van 32,6 km/uur.’’

De proeftriatlon van TCT op het Hulsbeek was een achtste triatlon: 500 meter zwemmen, 20 kilometer fietsen en 5 kilometer hardlopen. Soetman werd veertiende in een tijd van 1.03.37. Met Rachel Klamer en haar vriend Richard Murray deden er twee wereldtoppers mee. Murray won in 52.13. Klamer werd vierde in 57.42. Achter Stijn Jansen (53.34) werd Remko Siers derde in 57.28. Volgens bestuurslid Siers was de proeftriatlon geslaagd. “Het ging best wel heel mooi”, zegt Siers. “We hebben het zo praktisch mogelijk gehouden. En Het Hulsbeek is er de ideale locatie voor. De fietsenstalling hebben we gebruikt als wisselzone. Verder hebben we de wielerbaan gebruikt en ging het zwemmen met een tijdritstart. Het was in principe voor eigen leden. Je wilt toch graag een keer alle onderdelen achter elkaar doen. Klamer en Murray waren ook blij dat ze weer eens een wedstrijd konden doen.’’

Siers is tevreden met de derde plek. “Ik had in september een hele triatlon willen doen, maar ze zijn allemaal afgelast. Ik richt me nu op wat kortere wedstrijdjes.’’ De Rutbeektriatlon van TCT op 20 september gaat wel door. Siers: “Wel met aanpassingen om de massa eruit te halen.’’ Vorig jaar deden er 450 triatleten mee op het Rutbeek, nu zijn dat er maximaal 250. “Het is al bijna vol”, zegt Siers. “Er zijn nog een paar plekken over. We gaan één voor één het water in met een tijdritstart. Dan haal je de massa eruit. En verder bouwen we alles ruim op.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden