Het jubileum trok zo'n 200 bezoekers.
Het jubileum trok zo'n 200 bezoekers.

Pre-U Universiteit Twente bestaat vijftien jaar

Algemeen

Afgelopen donderdag vierde Pre-U, het pre-universiteitsprogramma van de Universiteit Twente zijn vijftienjarig bestaan met een open huis op de UT-campus. 

Enschede - Op bezoek kwamen veel studenten, onderzoekers, schooldocenten en oudgedienden van binnen en buiten de UT. “Pre-U wil graag veel betekenen voor onze universiteit, die zich inzet voor de samenleving en in het bijzonder voor leerlingen en hun docenten in de regio Twente”, aldus Pieter Boerman, directeur van het Pre-University programma.

Ongeveer 200 mensen, van jong tot oud, kwamen op de campus naar het gerenoveerde kantoor van Pre-University. Daar was het feest omdat Pre-U inmiddels 15 jaar bestaat. Ook werd de goede samenwerking tussen UT en scholen in de regio gevierd. De feestdag liet zien dat er nog veel plannen en actie nodig is om de grote vragen uit de samenleving samen aan te pakken, aldus Boerman. ‘’Daar kan het onderwijs, de leerling, de toekomstige student veel voor betekenen.’’

De UT maakt samen met scholen in de brede regio Twente, Achterhoek en Salland onderwijsprogramma’s voor leerlingen en hun docenten. Het doel is om ze hun talenten te laten ontdekken en met interessante en echte ervaringen goed voor te bereiden op hun toekomstige studies. Allemaal met die typische UT-insteek van technologie en samenleving: is dat misschien iets voor mij en hoe dan?

De UT heeft de ambitie om nog meer bij te willen dragen aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken, waarbij technologie en menselijk gedrag belangrijke onderdelen zijn. ‘’Leven-lang-leren wordt steeds belangrijker. Daar moet je vroeg aandacht aan besteden en mensen meenemen met de gedachte dat ze zich blijven ontwikkelen”, stelt Freek van der Meer, bestuurder van de Faculteit ITC van de UT. ‘’Daar draagt Pre-U op een mooie manier aan bij en dat willen we vandaag uitdragen en vertellen.”

De bezoekers werden getrakteerd op een mooie route aan doe-dingen die Pre-U ook in de dagelijkse praktijk van het onderwijs brengt. Van een Pre-U Junior workshop over robots, demonstraties van Science on Tour, een denksessie met de docenten van het Pre-U honoursprogramma tot aan interessante puzzels uit de Twentse Wiskunde Estafette. ‘’Het was een ware beleving voor jong en oud!’’, aldus Jody van der Tuin, projectleider bij Pre-U. ‘’Het open huis was ook voor de geïnteresseerde UT-onderzoekers leuk om te bezoeken. De UT-onderzoekers willen graag vertellen over hun wetenschappelijk onderzoek aan algemeen publiek, leerlingen en hun docenten. We hebben een heel programma vanaf de basisschool tot en met de student hier op de UT die bij ons werken.”

Drie programma’s:

De UT biedt met het Pre-University programma een brede onderwijslijn aan:Pre-U Junior voor basisschoolleerlingen, van groep 4 tot en met groep 8

Pre-U voor leerlingen uit het voortgezet onderwijs, van 1 tot en met 6 vwo

Pro-U voorprofessionalisering van de onderwijstak in samenwerking met de UT-lerarenopleiding en de vakgroep ELAN van de UT.

De UT heeft met Pre-U een netwerk van 27 scholen uit de regio opgebouwd waarbij jaarlijks zo’n 5.000 leerlingen deelnemen aan de onderwijsprogramma’s. Jody van ter Tuin: ‘’Dat kan zijn in masterclasses over kwantummechanica of het bouwen van computerchips. Maar ook hoe start ik een eigen bedrijf of hoe werkt ‘Europa’ eigenlijk? Leerlingen kunnen hun tanden zetten in energievraagstukken, duurzame ontwikkelingen en hoe verander je menselijk gedrag hierbij?’’

Recreatieplas Het Rutbeek
De mening van Enschede: Vakantiehuisjes op het Rutbeek, een gebed zonder end? gisteren
De Twentse Beiaard Dag komt eraan!
Twentse Beiaard Dag met concerten op de UT en de Oude Markt gisteren
SKE treedt op in De Kleine Willem.
Concert SKE in Kleine Willem 17 apr, 20:14
Braderie Stadsveld 22-04-2023
Grote braderie bij Winkelcentrum Stadsveld 17 apr, 15:15
De hardlopers in Hengelo zijn begonnen aan hun wedstrijd. Foto: Coen Schilderman.
Veel animo voor halve marathon 17 apr, 13:48
Arjan Wissink werd door de club passend in het zonnetje gezet bij de thuiswedstrijd tegen VIOS Beltrum afgelopen weekend.
Mijlpaal Arjan Wissink: al 300 competitiewedstrijden 17 apr, 10:51
Geniet zelf ook van overheerlijke tomaten dit jaar.
Column Wim Boers: geniet ook van zelfgekweekte tomaten 17 apr, 10:20
Afbeelding
Schande 16 apr, 18:15