Het muzikale optreden van vlnr Ben, Marcel, Aicha en Daan.
Het muzikale optreden van vlnr Ben, Marcel, Aicha en Daan. (Foto: PR)

Gezellige zomeravonden in de Bijenhoek

De donderdagavond is al helemaal ingeburgerd als een avondje uit naar de Bijenhoek aan de Oude Dijk in de Helmerhoek. Steeds meer bewoners vinden hun weg naar deze natuurtuin, die ook wel het ”Dorpsplein” van de wijk wordt genoemd. Door de corona-beperkingen met de 1,5 meter afstand, is het wijkcentrum niet geschikt om grote groepen een activiteit te bieden, zoals dat voorheen het geval was. Het wijkcentrum is ook nog eens erg klein qua oppervlak. Daarom kiezen diverse groepen er voorlopig voor om, als het weer het toe laat, gebruik te maken van de Bijenhoek.

Enschede - Het was afgelopen donderdagavond 23 juli erg gezellig in de tuin. Iedere week is er een programma en voor deze avond was er ook weer het nodige geregeld. Zo was er de verkoop van groenten uit de moestuin en een leuke, zelf samen te stellen, bos bloemen uit de pluktuin. Bij de groentetafel werd ook verse zomerhoning uit de wijk verkocht. Met de opbrengsten uit deze verkoop worden de nodige (toekomstige) uitgaven betaald. Erg blij is de Bijenhoek met de honing van de Helmerhoekse woongroep ’t Helmgras. Van iedere pot verkochte honing sponsort ’t Helmgras de vrijwilligers van de Bijenhoek met één euro.

Minstens net zo belangrijk zijn hier de sociale contacten in de wijk en dat kan de reden voor een bezoek zijn. Een praatje maken als je dat wilt, iets kopen en de tuinen bezichtigen, daar gaven de meeste wijkbewoners hun voorkeur aan. De bezoekers houden zich overigens netjes aan de 1,5 meter afstand.

Jenne van der Velde, van de facebookpagina “Helmerhoeknieuws voor en door bewoners” / website www.helmerhoeknieuws.nl, regelde voor deze avond een muzikale act met een leuke band. Zo tegen 19.00 uur werd er door de vier leden Ben, Marcel, Daan en Aicha aan het optreden begonnen en de bezoekers konden genieten van meest modern werk, waarbij gitaren, drum, maar ook klassieke instrumenten te horen waren. Zangeres Aicha zong een uur lang en deed ook nog een solo-optreden, waarvoor de handen op elkaar gingen.

Er wordt nagedacht over vaker muziek tijdens de donderdagavond.

Courgetten van Efrim Gesi Efrim, een van de fanatieke vrijwilligers van de Bijenhoek, begon met het snijden van courgettes uit de tuin en hij en zijn dochter bakten in een beslag een heerlijke lekkernij. De bezoekers genoten van deze traktatie. Er werd nog lang nagepraat tot het hek op slot ging.
Een geslaagde avond voor jong en oud.

Van wildernis naar natuurtuin Ongeveer vijf jaar geleden was de Bijenhoek een ondoordringbare wildernis. De hekken op slot, niemand kon binnen en ééns per jaar kwam een medewerker van de gemeente met een bosmaaier om te maaien. We zouden het haast vergeten hoe het er toen uitzag. Geregeld werd er de vraag gesteld van wie dit stuk grond eigenlijk was en waarom er niets mee gebeurde.

Vijf jaar later is het een ander verhaal. Vrijwilligers zijn elke dag aan het werk om de tuin een pleisterplaats voor de wijk te laten zijn. Iedereen die langs fietst kijkt met bewondering. Helmerhoekers lopen binnen om te kijken, de bloemen te ruiken en om onbespoten groente te kopen en bloemen. Ook uit andere wijken komen bezoekers. De campingbezoekers in de buurt op weg naar het centrum stappen door nieuwsgierigheid gedreven even af en vragen zich af , wat ze hier aantreffen. Om het bezoekers makkelijk te maken is er een vlaggenmast geplaatst. Zo kun je op afstand zien dat dan op dat moment, met de vlag in top, de tuin geopend is voor bezoek. Iedereen is dan welkom.

Soms moeten de vrijwilligers tegen de stroom oproeien, doordat het even niet meezit. Soms zijn ze heel blij, omdat er hulp wordt aangeboden of omdat de verkoop zo goed gaat zodat ze zich geen zorgen hoeven te maken hoe ze volgend jaar weer aan zaden of planten moeten komen.

Meer weten over de Bijenhoek of belangstelling voor het werk in de Bijenhoek. Vaak zijn er vrijwilligers aanwezig, mailen kan ook helmerhoeknieuws@gmail.com

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden