Jahlion (8 jaar) maakt samen met andere kinderen en studenten de bushokjes in de wijk schoon en roept buurtbewoners op het schoon te houden.
Jahlion (8 jaar) maakt samen met andere kinderen en studenten de bushokjes in de wijk schoon en roept buurtbewoners op het schoon te houden. (Foto: Kylie Bollegraf)

Stichting Move in je wijk! - Animo voor zomerscholen hoog

Er is dit jaar buitengewoon veel animo voor zomerschoolprogramma’s. Door corona en de sluiting van de scholen zijn zomerscholen dit jaar een belangrijke aanvulling op regulier onderwijs. Opvallend is de grote behoefte aan zomerschoolprogramma’s die verbinding en maatschappelijke participatie stimuleren. Stichting Move ontving honderden aanmeldingen voor het zomerschoolprogramma Move in 1 dag.

Enschede - “Kinderen hebben meer gemist dan rekenen en taal,” zegt Michiel Bodt, directeur van stichting Move. “Mensen komen door corona nog minder met elkaar in contact. Met Move in 1 dag komen kinderen en studenten samen in actie voor hun stad: jongeren raken meer betrokken bij hun omgeving. De ontmoetingen die hieruit voortkomen zijn juist in deze tijd extra belangrijk om kansenongelijkheid en tweedeling in de maatschappij te verminderen.”

Onderwijsachterstand door corona

Burgemeesters van vijftien grote en middelgrote steden sloegen eerder al alarm: door corona en de sluiting van scholen ontstaan onderwijsachterstanden. Ook kansenongelijkheid en de tweedeling in de maatschappij dreigen te vergroten. De burgemeesters roepen op tot zomerscholen en het betrekken van jongeren bij activiteiten in hun wijk. Michiel Bodt: ‘Wij zijn blij dat de burgemeesters dit agenderen. Niks is teveel in deze tijd en je moet elke jongere helpen die daar behoefte aan heeft. Wij helpen natuurlijk graag mee; samen met de burgemeesters, gemeentes, scholen, maar ook samen met andere maatschappelijke organisaties kunnen we de gevolgen van het sluiten van de scholen verminderen.’

Zomerscholen door het hele land

In heel Nederland en vooral in de steden worden zomerscholen georganiseerd. In samenwerking met Stichting de Enschedese speeltuinen en de jeugdviva worden de zomerscholen in Enschede aangeboden.

De eerste projecten zijn zelfs al achter de rug: in Enschede kwam Jahlion (8 jaar) in actie voor zijn buurt. Hij vond dat de buurt wel een grote schoonmaak kon gebruiken: overal lag afval, vooral in de bushokjes. Samen met andere kinderen en studenten maakte hij posters die buurtbewoners oproepen hun afval netjes weg te gooien. Met een grote opruimactie gaven ze zelf het goede voorbeeld. Op ’t Pathmos hebben de kinderen van het Acaciaplantsoen een complimentenboom gemaakt, om zo de wijk op te vrolijken.

De kinderen vinden het ook zeer interessant om studenten te ontmoeten. Een opmerking van een van de kinderen tegen een student op Speeltuin Stadsveld: “Maar studenten zien er toch helemaal niet zo als jullie uit? Want studenten zitten altijd op een gekke fiets met zo’n jasje.''

Ook de rest van de zomer organiseert Move nog meerdere Move in 1 dag-projecten in Enschede. Op de site van de jeugdviva vindt u alle informatie over Move in 1 dag!

Over Stichting Move

Stichting Move realiseert duurzame verbindingen in de samenleving met verschillende maatschappelijke projecten die ontmoeting stimuleren. Met Move in 1 dag komen kinderen en studenten samen in actie voor hun omgeving, geven hun buurt een boost en leren elkaar en hun omgeving beter kennen. Move begon in 2009 als studenteninitiatief in Utrecht en is inmiddels landelijk actief. Al meer dan 15.000 kinderen en jongeren deden mee aan een Move-project.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden