Carlijn Kingma, A History of the Utopian Tradition, 2016
Carlijn Kingma, A History of the Utopian Tradition, 2016 (Foto: RMT)

Aldo van den Broek en Carlijn Kingma exposeren in Rijksmuseum Twenthe

Rijksmuseum Twenthe presenteert vanaf 27 september 2020 twee solotentoonstellingen van twee kunstenaars voor wie het kunst maken is als een zoektocht. Bij Aldo van den Broek is deze tocht naar binnen gericht. Zijn schilderijen en sculpturen van lege, vaak donkere ruimtes en plekken getuigen van de rusteloze geest van iemand die zoekt naar iets wat er niet is. De blik van Carlijn Kingma daarentegen richt zich naar buiten. In haar ontzagwekkende tekeningen vol architecturale elementen brengt zij de onzichtbare structuren van onze wereld in kaart en verkent zij hoe onze samenleving er in de toekomst uit zou kunnen zien.

Carlijn Kingma

De tekeningen van Carlijn Kingma (1991), of kaarten zoals ze deze zelf noemt, zijn utopische landschappen waarin ze de kijker meeneemt op reis langs de geschiedenissen en toekomstige scenario's rondom grote thema’s van de mensheid, zoals de utopie, het kapitalisme en de moderniteit. De tentoonstelling Architectuur van het onzichtbare in Rijksmuseum Twenthe is haar eerste grote museale solo-expositie. Ze toont niet alleen de verschillende kaarten die ze in de afgelopen vier jaar maakte, maar eveneens grote delen van het voorbereidende onderzoek, dat bestaat uit een collage van schetsen, aantekeningen, schema’s en krantenknipsels. In de tentoonstelling wordt ook de meest recente kaart van Kingma voor het eerst getoond. Voor deze tekening werkte ze samen met Rutger Bregman (De meest mensen deugen) en online journalistiek platform De Correspondent.

Aldo van den Broek

Aldo van den Broek (1985) maakt schilderijen en sculpturen van voornamelijk gebruikte materialen zoals op straat gevonden karton of hout, pizzadozen en kauwgompakjes. Zijn werk is rauw en Van den Broek is niet bang om donkere stemmingen erin te laten doorwerken. In tegendeel. Zowel in zijn werk als in zijn leven, dat avontuurlijk en bij vlagen nogal chaotisch is, omarmt Van den Broek het beeld van de worstelende, romantische kunstenaar die zijn inspiratie vindt in het lijden en het onbestemde, en de hartstochten die hieruit voortvloeien. In de tentoonstelling In every dream home a heartache laat hij oudere werken zien die hij maakte tijdens zijn verblijven in o.a. Berlijn, Tbilisi en New York en een groot aantal nieuwe schilderijen en sculpturen die recentelijk ontstonden in respectievelijk Amsterdam en Japan.

Tegengestelde geesten

Directeur Arnoud Odding: ‘Je kunt het werk van Carlijn Kingma beschouwen als verkenningen van een mogelijke toekomst. Het nadenken over de toekomst beschouwen wij als dé opdracht voor RMT in de komende jaren. Want, ondanks alle verwarring en angstbeelden van dit moment, ligt de toekomst allerminst vast. Het is een onbeschreven blad. Rijksmuseum Twenthe biedt kunstenaars zoals Carlijn Kingma de komende jaren de gelegenheid dat blad te verkennen en aan het publiek te tonen. Hoe de toekomst eruit ziet weten we niet maar dat die er is is zeker.
Waar Carlijn Kingma zich op de maatschappelijke actualiteit en op de toekomst richt daar keert Aldo van den Broek zich naar binnen. Met zijn romantische blik op het kunstenaarschap tekent en schildert hij vanuit zijn intuïtie en gevoel. Carlijn Kingma en Aldo van den Broek zijn tegengestelde geesten; de één verkent de toekomst en de ander baseert zich op de ervaring van heden en verleden; de één is rationeel en speculatief en de ander is intuïtief en lijkt het eigen bestaan te evalueren. Samen vertegenwoordigen ze twee hoofdstromen van onze cultuur: romantisch én verlicht. Twee kenmerken die de koers van RMT bepalen en daarom laten we ze samen zien.’

Verder dit najaar

De tentoonstellingen van Carlijn Kingma en Aldo van den Broek zijn beide te zien van 27 september 2020 t/m 10 januari 2021. Tot en met 1 november 2020 is eveneens nog de tentoonstelling Inner Vitality van Claudy Jongstra te zien. Vanaf 15 november 2020 volgt een grote solopresentatie van Nour-Eddine Jarram.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden