Foto: PR

Martine wil kanker de wereld uit lopen

Martine (49) loopt van dinsdag 21 tot en met vrijdag 24 juli de Alternatieve Vierdaagse voor Lymph&Co. Deze stichting zamelt geld in voor onderzoek naar lymfklierkanker, een ziekte die de Enschedese vorig jaar ook trof. “Bij mij is de behandeling aangeslagen, maar een kwart van de patiënten redt het niet. Daarom is meer onderzoek nodig.”

Enschede - “Ik heb me in een opwelling opgegeven om vier dagen tien kilometer te wandelen voor het goede doel. Want ik weet zelf hoe belangrijk het is om als kankerpatiënt uitzicht te hebben op genezing. En ik ben heel dankbaar dat ik dit kan doen voor lotgenoten”, vertelt Martine.

Al zal het zwaar worden, want haar conditie is niet meer zoals vanouds. “Voordat ik ziek werd kon ik tien kilometer hardlopen, maar als gevolg van de chemokuren heb ik minder energie. Ik wandel nog wel vrijwel dagelijks wat kortere afstanden.” Toch heeft ze er vertrouwen in dat ze het deze week zal volhouden. “Want er gaan elke dag wandelmaatjes mee voor steun en gezelligheid.”

Ze voelt zich er ook wel toe verplicht, nu vrienden, kennissen en familie gul voor de actie hebben gegeven. Er was maandag al 240 euro aan donaties binnen. Maar extra geld is welkom, omdat Lymph&Co volgens Martine elke cent besteedt aan onderzoek naar nieuwe, levensreddende behandelingen. “Zodat er jaarlijks minder mensen sterven aan lymfklierkanker. Nu zijn dat er in Nederland nog 1000 per jaar. Vaak betreft het jonge mensen in de bloei van hun leven.”

Verwoestende ziekte

Zelf merkte Martine begin vorig jaar hoe verwoestend de ziekte kan toeslaan. “In anderhalve maand tijd veranderde ik van een levenslustig en sportief type in een doodziek persoon.” Klachten als hoesten, koorts en vermoeidheid leken aanvankelijk te wijzen op een onschuldige luchtweginfectie. “Maar ze verergerden en ik kreeg ook last van benauwdheid, nachtzweten en gewichtsverlies. Uiteindelijk bleek dat ik de ziekte van Hodgkin had in het meest vergevorderde stadium.”

Om de kans op genezing zo groot mogelijk te maken, waren pittige chemokuren nodig. Daarvan werd Martine nog zieker en belandde ze regelmatig in het ziekenhuis, maar de behandeling sloeg wel goed aan. Na een half jaar was complete remissie bereikt, waarbij er geen kankercellen meer zichtbaar zijn op een scan. Martine vertelt: “Ik ben in mijn hele leven nog nooit zo blij geweest als toen ik dat bericht hoorde.”

En hoewel de euforie inmiddels wat is gezakt, voelt elke dag voor haar nog steeds als een waardevol geschenk. “Een cadeau dat ik andere patiënten ook gun en waar ik graag voor in beweging kom.”

Wil je de actie van Martine steunen? Kijk dan op https://bit.ly/32Hze7o.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden