Zonnepanelen
Zonnepanelen (Foto: Jeroen Ruijter)

De Tubanters 1897 zet serieuze stap naar verduurzaming sportpark

Op 25 juni is de realisatie van 140 zonnepanelen bij De Tubanters 1897 afgerond. Met deze installatie gaat de Enschedese voetbalvereniging met circa 36.000 kWh bijna haar totale elektriciteitsverbruik opwekken en wordt daarmee de groenste vereniging van de gemeente Enschede.

Enschede - Het gehele traject is begeleid door De Groene Club. Een initiatief van de KNVB om voetbalverenigingen te ondersteunen in het verduurzamen van het sportpark. Met deze samenwerking is de club in staat geweest om middels een gezamenlijk inkoopprogramma de zonnepanelen gunstig aan te kopen en te financieren bij het BNG Duurzaamheidsfonds tegen aantrekkelijke voorwaarden. Samen met de BOSA subsidie van 30 procent zorgt dit voor een korte terugverdientijd van maximaal 6 jaar.

Het bestuur van De Tubanters 1897 vindt het belangrijk om te benadrukken dat deze investering geheel budgetneutraal is. De maandelijkse kosten voor rente en aflossing op de lening bij het BNG Duurzaamheidsfonds zijn lager dan de besparing die wordt gerealiseerd. Dit zal het geval blijven gedurende de gehele looptijd van de financiering, daarna is de lening afgelost en is er een grote besparing op de energiekosten gerealiseerd.

Naast het opwekken van energie, heeft de in april geïnstalleerde LED verlichting op het hoofdveld van de vereniging een enorme energiebesparing opgeleverd. LED verlichting heeft ten opzichte van de oude halogeen verlichting veel voordelen. LED verbruikt namelijk 70 tot 80 procent minder elektriciteit dan halogeen. Daarnaast hoeven LED lampen niet opgewarmd te worden en kan de verlichting in verschillende standen geschakeld worden.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden