Beeldend kunstenaar Lotje de Lussanet voor haar Omwentelingen.
Beeldend kunstenaar Lotje de Lussanet voor haar Omwentelingen. (Foto: Henk Boom)

Corona-kunstwerk in het Van Heekpark

'Omwentelingen' is de titel van een metersgroot kunstwerk dat sinds kort in het G.J. van Heekpark hangt, pal naast theeschenkerij Wattez. Het gaat om een fotoprint van een schilderij dat beeldend kunstenaar Lotje de Lussanet maakte naar aanleiding van de corona-crisis.

Enschede - Het originele schilderij kwam midden in de viruspandemie tot stand in het atelier van Lotje in Diepenheim. Wat iedereen dacht, was haar inspiratie: de wereld staat op zijn kop. Maar zij ziet dat wat breder. Want, zo vraagt zij zich af, is dit de eerste crisis die een omwenteling tot gevolg geeft gehad van de samenleving naar een nieuw anderhalve meter-normaal?

‘Nee’, is dan haar antwoord, ‘klimatologische en geologische veranderingen hebben de mensheid voortdurend gedwongen tot aanpassingen, innovaties en omwentelingen. Miljoenen jaren zijn voorbij gegaan van de evolutie van mensaap naar mens. Dat is wellicht de grootste en meest ingrijpende omwenteling geweest. Dankzij de vindingrijkheid van de homo sapiens is de wereld gemaakt tot wat hij nu is: een toonbeeld van ongelofelijke prestaties en tegelijk een wereld vol problemen.’

'Einde nog lang niet in zicht'

Corona heeft volgens haar alleen maar onderliggende omwentelingen blootgelegd. ‘Klimaatveranderingen, stikstofproblemen, energie-aanpassingen, milieu-activisme, racisme, migratie, noem het maar op. Corona is slechts een fase in een reeks van omwentelingen waarvan het einde nog lang niet in zicht is.’

Wat Lotje de Lussanet vooral wil zeggen, is dat we ons moeten realiseren dat de wereld van morgen er wel eens radicaal anders kan uitzien. Kortom, in het Van Heekpark hangt een werk met een actueel thema dat oproept tot discussie. 

Op zondag 19 juli zal Lotje om 16.00 uur aanwezig zijn in het park voor toelichting en debat. Het werk, een fotoprint op doek, kwam tot stand dankzij de medewerking van het bestuur van het Van Heekpark en fotoprintbedrijf Big Impact in Eindhoven. Het originele schilderij is, samen met ander recent werk van Lotje, tot eind augustus te zien in de zomerexpositie van galerie Beeld & Aambeeld aan de Walstraat.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden