Juweeltjes van films bij Concordia


Mark Drenth: “Waar ik zelf, als programmeur én filmliefhebber, heel erg naar uitkijk is de filmreeks Previously Unreleased.’’ (Foto: Robert Hoetink)
Mark Drenth: “Waar ik zelf, als programmeur én filmliefhebber, heel erg naar uitkijk is de filmreeks Previously Unreleased.’’ (Foto: Robert Hoetink)

Juweeltjes van films bij Concordia

Tim Knol trapte op 1 juni al af met een concert in Concordia en vanaf 17 juli zijn er liefst zeven voorstellingen op de vrijdagavond. Qua films zijn er gemiddeld drie premières per week. “Waar ik zelf, als programmeur én filmliefhebber, heel erg naar uitkijk is de filmreeks Previously Unreleased’’, zegt Mark Drenth van Concordia.

(door Hans Assink)

Enschede – Previously Unreleased is een samenwerking met filmmuseum EYE in Amsterdam. ”Een serie bijzondere films die wel de selecties van prominente internationale festivals haalde, maar onterecht niet de Nederlandse bioscopen. Juweeltjes van films”, aldus Mark Drenth. Op 9 juli begint het met ‘The Souvenir’. Vanaf 12 juli is de bekroonde film ‘Verslaafd aan Chocolademelk’ van basisschool De Uitvinding te zien.

De Theaterzomer telt zeven vrijdagavonden, waarvan een aantal ‘open call’: jonge theatermakers mogen zich aanmelden. De voorstellingen in Concordia zijn voor 30 man publiek. Vanaf september is dat aantal 48. “Het is iets meer, maar niet veel. We zijn een klein zaaltje’’, zegt Iris Cousijnsen van Concordia. “We zouden wel meer mensen willen ontvangen, maar het is wat het is. Het is weer prettig om publiek te kunnen ontvangen.’’ Voor de films zijn er drie zalen. Vanaf 12 juli komen er extra jeugdflims. De winkel, exposities en kunstuitleen aan de Langestraat 56 zijn weer regulier geopend.

In het Wilminktheater en het Muziekcentrum draait nu de meerdaagse serie Honderduit. “Het is een goede proef qua publieksbegeleiding’’, zegt artistiek manager Simone Kratz . “De mensen moeten zich veilig voelen.’’ Afgelopen weekend zag Kratz de voorstelling van Pynarello. “Ze hadden vier uur in de file gestaan vanwege de boeren. Ze waren net op tijd. Het was voor iedereen heel ontroerend. We zijn ontzettend blij dat de artiesten willen komen. En ons publiek reageert heel goed. We bestaan bij de gratie van het publiek.’’

Kratz verwacht over een week of twee het nieuwe programma klaar te hebben. “We proberen een mooi programma te maken. Er komen echt leuke dingen, maar het is wel kleinschaliger.’’ Van de 1001 stoelen in het Wilminktheater zijn er nu 300 beschikbaar. Het Muziekcentrum ging van 1065 plaatsen naar 200. De kleine Willem ging van 290 naar 80 stoelen. Kratz: “Het betekent wel iets. We hopen op iets meer versoepeling in het najaar. Maar er komt weer een mooi programma. En ons publiek is hartverwarmend.’’

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden