Studenten schrijven 1150 brieven naar eenzame ouderen


Mirjam Nieuwenweg (Carintreggeland) en rechts Kristel van Putten (ROC van Twente)
Mirjam Nieuwenweg (Carintreggeland) en rechts Kristel van Putten (ROC van Twente) (Foto: PR)

Studenten schrijven 1150 brieven naar eenzame ouderen

‘Veel ouderen zijn eenzaam als gevolg van de maatregelen in de bestrijding van corona’, zag ook docente Kristel van Putten. Dat zat haar zo dwars, dat ze besloot ouderen een hart onder de riem te steken. Kristel bedacht een schrijfopdracht voor haar mbo-studenten van de opleiding Sport en bewegen. Inmiddels zijn al meer dan 1150 brieven geschreven en verspreid in Twente.

De schrijfopdracht die steeds grotere vormen aannam, is een mooi voorbeeld van één van de vele bijzondere verhalen die zijn te vinden op de website Vier het Vakmanschap van ROC van Twente. De site wordt woensdag 1 juli gelanceerd en biedt een online podium voor studenten, docenten en bedrijven en hun vakmanschap. Bovendien zijn er nog veel meer verhalen te vinden van bijzondere initiatieven die in crisistijd zijn ontstaan. Enthousiasme, gedrevenheid en liefde voor het vak staan centraal.

Kristel geeft les in Nederlands en Burgerschap bij ROC van Twente. Met de schrijfopdracht konden de twee vakken goed gecombineerd worden. In de brief stellen studenten zich kort voor en tonen ze interesse in de brieflezer door een aantal vragen te stellen, zoals: welke levensles zou u mij willen meegeven? En: wat wilde u worden op mijn leeftijd? "Er zijn zoveel liefdevolle, geïnteresseerde en grappige brieven geschreven door onze studenten. Ze hebben echt veel moeite gedaan om een mooie brief te schrijven", vertelt Kristel. Na haar pakte de één na de andere docent de opdracht op.

Tot tranen toe geroerd

Kristel benaderde zorginstellingen met haar initiatief en die bleken enorm enthousiast. De brieven zijn voornamelijk bezorgd op locaties van Carintreggeland en TriviumMeulenbeltZorg. Bij deze zelfstandig wonende ouderen mocht in het begin van de coronatijd geen bezoek komen. Mirjam Nieuwenweg (managementassistent Carintreggeland): “Ouderen waren tot tranen toe geroerd.” Veel studenten ontvingen brieven of telefoontjes terug en sommigen hebben nog altijd warm contact met de ouderen die zij geschreven hebben.

Steuntje in de rug

Niet alleen voor de ouderen was de actie waardevol: ook voor de studenten zelf. Zij zagen en voelden de invloed van de maatregelen op deze doelgroep. “Ik vond het een interessante opdracht en fijn om zo wat steun te bieden aan de ouderen. Deze manier is simpel, maar uniek en behulpzaam”, vertelt één van de brievenschrijvers, student Nour: “De dame die ik een brief gestuurd had, schreef terug dat ze mijn brief met een glimlach gelezen heeft. Precies wat ik hoopte.”

Positieve golf door Twente

Het doel is om de schrijfopdracht voort te zetten en ook zonder corona om te blijven kijken naar ouderen. “Met de brieven hebben we een golf van bewustwording, maatschappelijke betrokkenheid, saamhorigheid en positiviteit door Twente laten gaan”, aldus Kristel. En dat is iets dat perfect past bij Vier het Vakmanschap.Wie de online lancering van de website vol video’s, foto’s en verhalen wil zien, kan woensdag 1 juli iets voor de klok van 15.00 uur terecht op www.rocvantwente.nl/vierhetvakmanschap. Daar worden bezoekers ontvangen in de digitale lobby en verwezen naar de live lancering door John van der Vegt en Trudy Vos van het College van Bestuur.

 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden