'Neem iemand in vertrouwen en praat erover'


Zakaria Morabet slaagt voor Het Stedelijk Vakcollege door hulp in te schakelen.
Zakaria Morabet slaagt voor Het Stedelijk Vakcollege door hulp in te schakelen. (Foto: PR)

'Neem iemand in vertrouwen en praat erover'

Deze week krijgt hij zijn diploma uitgereikt. Was is hij trots! Watn het ging niet zonder slag of stoot. Wat is hij de afgelopen 4 jaar ook vaak boos en gefrustreerd geweest als hij terug kijkt op zijn schoolperiode op Het Stedelijk Vakcollege! Rustig blijven is toch wel het sleutelwoord voor Zakaria Morabet als hij benoemt wat hij geleerd heeft van zijn ondersteuningsdocent. 

Enschede - Gefrustreerd raakte hij als er iets in de samenwerking met andere leerlingen niet goed verliep, maar ook als de leraar iets had uitgelegd en hij het direct weer was vergeten of dat hij het nog niet snapte. Inmiddels weet hij dat als er iets niet naar zijn zin verloopt schelden hem niet verder helpt. Hij blijft er nu rustig onder. Daar was wel een lange weg aan voorafgegaan.

“De eerste twee jaar koos ik voor de richting Techniek. De laatste twee jaar koos ik voor het profiel Economie. Ik liep vast omdat ik moeite had me te concentreren. Vooral op lange schooldagen van 8.10 uur tot 15.00 uur kwam ik helemaal kapot thuis. Mijn ouders vertelde ik wel dat het niet lekker liep. Maar het was vooral een strijd in en met mezelf. Soms had ik echt geen zin in de lessen. Mijn mentor stuurde me door naar de LocatieOndersteuningsGroep. Mijn ondersteuningsdocent daar steunde me. Zij zorgde ervoor dat ik mijn motivatie weer terug vond. Ik klopte nooit voor niets aan. Ik ging daar naar toe als ik een tussenuur had. Dan vroeg ik om extra uitleg als de docent geen tijd had, omdat ook andere leerlingen hun vragen moesten kunnen stellen. Dankzij de Locatie OndersteuningsGroep ben ik er ook achter dat ik een taalontwikkelingsstoornis heb. Zij schakelden Kentalis in die de diagnose stelde. Niet gek dus, dat ik af en toe vast liep in de lessen. Ik leerde een antwoord te vinden op de wie, wat en hoe vragen. Wat moet ik leren? Hoe ik moet leren. En wie kan mij helpen als ik er zelf niet uit kom.”

Heel trots

Zijn vmbo-k diploma krijgt hij deze week uitgereikt. Een mijlpaal waar hij heel trots op is. Net als zijn ouders. “Mijn advies aan leerlingen is dan ook: je studie moet je zelf doen. Maar als iets niet lukt, ga dan hulp zoeken. Durf te vragen. Neem iemand in vertrouwen en praat erover. “

Met (zelf)vertrouwen zet hij een nieuwe stap. Óp naar het ROC van Hengelo: Economie en Retail. “Wat ik daarna wil dat weet ik niet. Wat ik wel weet is dat ik daar ook weer hulp durf te vragen als het even niet lukt. Met of zonder extra begeleiding.Ik ga ervoor!”  

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden