Burgemeester Onno van Veldhuizen
Burgemeester Onno van Veldhuizen (Archieffoto )

'Racisme en homohaat horen niet thuis in Enschede'

Enschede - “We weten nog niet precies wat zich in de nacht van zaterdag op zondag in onze binnenstad precies heeft afgespeeld, maar laat ik over één ding volstrekt duidelijk zijn: racisme en homohaat, laat staan wanneer dat gepaard gaat met geweld tegen groepen of individuele mensen, horen niet thuis in Enschede.”

Afgelopen weekend kreeg een 23-jarig homosexuele man na het uitgaan klappen in het centrum van Enschede. De politie heeft vrijwel direct twee Enschedeërs van 21 en 22 jaar aangehouden.

Burgemeester Onno van Veldhuizen van Enschede laat er geen twijfel over bestaan: “We leven in een democratische rechtstaat waarin de rechten van alle inwoners zijn vastgelegd in onze grondwet. Discriminatie op grond van ras, seksuele geaardheid, geloof of geslacht zijn simpelweg verboden en geweld tegen personen wordt door de politie onderzocht en zo nodig aan het Openbaar Ministerie voorgelegd.”

Onderzoek

Van Veldhuizen geeft aan dat camerabeelden van het incident door de politie worden onderzocht en getuigen worden gehoord. Afhankelijk van de resultaten van dat onderzoek worden eventuele vervolgstappen tegen één of meer personen overwogen. “Ook dat is onderdeel van onze rechtsstaat. Laat de politie en het OM eerst hun werk doen voordat ik inhoudelijk op een individuele casus in ga.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden