Herman en Gerda Joostens, twintig jaar geleden bij de heropening van het bedrijf na de herstelwerkzaamheden vanwege de vuurwerkramp.
Herman en Gerda Joostens, twintig jaar geleden bij de heropening van het bedrijf na de herstelwerkzaamheden vanwege de vuurwerkramp. (Foto: PR)

Meubelstoffeerderij Herman Joostens na 56 jaar weg uit Deurningerstraat

Meubelstoffeerderij Herman Joostens vertrekken na 56 jaar uit de Deurningerstraat. Herman en Gerda Joostens betrokken direct na hun bruiloft in 1964 het winkelpand aan de Deurningerstraat 119. Er was grote woningnood en zij konden dit pand alleen huren als ze de sigarenzaak die erin was gevestigd, zouden overnemen.

Enschede - Herman startte een meubelstoffeerderij in de kleine werkplaats achter het huis en Gerda vormde de sigarenzaak aan de straatkant al snel om tot een goedlopende smyrnawinkel voor de doehetzelver. In 1976 verplaatste Herman zijn bedrijfje naar de ruime werkplaats op 115C. Deze voormalige smederij kon hij huren van de eigenaar, Jan van Harten, die met zijn vrouw Jo een winkel had in huishoudelijke artikelen op nummer 117, waar zij ook woonden. Toen de Van Hartens in 1977 met pensioen gingen, kochten Herman en Gerda het pand (woning, winkel en werkplaats), waardoor de werkplaats behouden kon blijven voor het bedrijf. De veel ruimere winkel van nummer 117 werd half smyrna, half meubelstoffen maar na enkele jaren deed Gerda de smyrnawinkel van de hand en richtten zij zich samen geheel op de meubelstoffen.

Een gouden greep bleek het opzetten van stoffeercursussen vanaf 1976. De wachtlijst groeide omdat veel cursisten niet meer vertrokken: hadden ze alle zitmeubelen in hun eigen huis van nieuwe stoffering voorzien, dan kwamen ze aan met meubilair van familie of vrienden.

Vuurwerkramp

Bedrijf en woning werden zwaar getroffen door de vuurwerkramp. Maar liefst een half jaar duurde de renovatie en op 24 november 2000 vond de feestelijke heropening van het bedrijf plaats. Het was de dag waarop Herman zijn 65e verjaardag vierde. Nu, op 84-jarige leeftijd, stoffeert hij nog steeds en gaf hij tot de coronacrisis nog drie keer in de week zijn cursus. Gerda en hij hopen de cursus binnenkort weer voorzichtig op te starten. Dit zal echter niet voor lang zijn want zeer recent is het gehele pand gekocht door Sam Al-Osachi, de eigenaar van de gelijknamige kapsalon drie deuren verderop (nummer 123). Na verbouwing van de winkel zal hij zijn nieuwe kapsalon op nummer 117 openen.

Herman Joostens heeft nog een half jaar de werkplaats tot zijn beschikking. Op die manier kan hij de cursussen afronden voor cursisten die al begonnen zijn met herstoffering van een meubel. Zijn verdere activiteiten (stoffeeropdrachten en de verkoop van polyether op maat) kan hij in die periode nog doorzetten, zij het op bescheiden schaal.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden