Bert van der Heide met zijn dochter Maureen Westendorp, die ook werkzaam is in de uitvaartonderneming. (Foto: PR)
Bert van der Heide met zijn dochter Maureen Westendorp, die ook werkzaam is in de uitvaartonderneming. (Foto: PR)

'We denken mee om het afscheid toch zo persoonlijk mogelijk te maken'

''Na ruim dertig jaar uitvaarten te hebben geregeld zijn we nu in een periode gekomen dat we met veel opgelegde regels te maken hebben. Hierdoor verloopt een afscheid op dit moment anders dan we gewend zijn'', zo vertelt uitvaartverzorger Bert van der Heide.

Enschede - ''Gebruikelijk geef je als uitvaartverzorger nabestaanden een hand, kijkt ze in de ogen. Hiermee kunnen we laten voelen dat we met hen meeleven. Het schudden van handen, een arm om de schouder of een bemoedigende knuffel is op dit moment niet toegestaan en ook niet verstandig. Hierdoor ziet het afscheid er vaak anders uit dan nabestaanden van tevoren voor ogen hadden. Deze manier van afscheid nemen gaat tegen al onze principes in. Wij denken met de nabestaanden mee om het afscheid toch zo persoonlijk mogelijk te maken en meestal vinden we hiervoor een mooie, passende en gedenkwaardige manier.

Afschuwelijke keuzes

Op dit moment mogen maar 30 personen die een plechtigheid zijn, inclusief de uitvaartverzorger. Dat betekent soms dat een gedeelte van de familie niet aanwezig kan zijn en moet je als nabestaanden soms afschuwelijke keuzes maken. Juist mensen die je op dat moment zo nodig hebt kunnen er niet bij zijn. Ook hierin proberen wij zoveel mogelijk mee te denken. Een optie is dat de nabestaanden familie en vrienden uitnodigen om de afscheidsdienst via een livestream bij te wonen. Ook kan er een video-opname gemaakt worden.

Besmetting

Regelmatig krijgen wij de vraag of een overledene nog besmettelijk is. Uit onderzoek is gebleken dat de besmetting van het Corona virus na overlijden van een patiënt kort is. De besmetting van het virus gebeurt door hoesten en niezen. De overledene ademt niet meer dus vormt hierin geen risico meer na het overlijden. Tijdens de verzorging beweegt het lichaam. Hierdoor kan risico op besmetting ontstaan. Daarom dragen wij persoonlijke beschermingsmiddelen.
Ondanks deze omstandigheden, laten wij nabestaanden voelen dat wij als uitvaartverzorger betrokken zijn door zo veel mogelijk te luisteren en mee te denken in mogelijkheden. Vaak krijgen wij na afloop van een uitvaart van nabestaanden terug dat zij, ondanks alle maatregelen, toch op een goede manier kunnen terugkijken op een waardevol afscheid. Hopelijk wordt er snel een vaccin tegen het corona virus gevonden.''

uitvaartzorginfo@Bertvanderheide.nl / 06 - 81 02 60 62

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden