Peter Bremer achter het stokkenklavier van één van zijn eigen torens
Peter Bremer achter het stokkenklavier van één van zijn eigen torens

Luister in de tuin van St. Jacobuskerk naar laatste concert uit Zomer Carillon Concertserie

Algemeen

ENSCHEDE - De Zomer Carillon Concertserie 2022 op het StadsCarillon van Enschede heet ‘Oude’ Meesters en staat in het teken van de vroegere beiaarddocenten van de stadsbeiaardier: Karel Borghuis, Peter Bremer en Frans Haagen. Esther Schopman: “Vandaar de titel. Elke zomermaand is er aandacht voor één van mijn ‘oude’ leermeesters.” Voor deze carillon concerten opent de St. Jacobuskerk elk jaar haar poort, zodat je in alle rust naar de klokken kunt luisteren met een kop koffie of thee.

Tijdens het laatste concert in de serie op 7 augustus van 13.00 tot 14.00 uur staat Peter Bremer (1956) in de spotlights. Omdat hij zelf geen concerten meer kan geven, speelt Schopman een aantal van zijn arrangementen voor carillon. Wel is hij als luisteraar te gast.

Peter Bremer werd in 1956 geboren in Vught, kreeg vanaf zijn achtste pianolessen aan de muziekschool en speelde in de jaren zeventig hammondorgel en piano in diverse popgroepen. Ook volgde hij op het Tilburgs conservatorium de klassieke vooropleiding piano bij Alexandre Hrisanide. Na het behalen van zijn Atheneum-B diploma ging hij muziekwetenschappen studeren in Utrecht. Daar kwam hij in aanraking met Angelsaksische en Balkan volksmuziek. Hij bekwaamde zich op het accordeon en stortte zich in de folkscene. Als straatmuzikant werd hij geconfronteerd met het Utrechtse Domcarillon. Toen besefte hij dat een beiaard het ultieme instrument voor straatmuziek is en meldde zich aan bij de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort.
Van 1978-1984 studeerde Bremer beiaard bij Leen ‘t Hart en Peter Bakker met het diploma Uitvoerend Musicus als resultaat. In 1986 slaagde hij voor het doctoraalexamen muziekwetenschap aan de Rijksuniversiteit te Utrecht. Vanaf 1989 wordt hij volledig in beslag genomen door de beiaard: hij is stadsbeiaardier van Brielle, Culemborg, Haastrecht, Heusden, Son en Breugel, Valkenswaard, Vught en Zeist. Van 1997 tot 2002 was Peter Bremer bestuurslid van de Nederlandse Klokkenspelvereniging. Hij gaf gastconcerten in heel Europa en maakte diverse concertreizen door de Verenigde Staten. Meerdere keren vertegenwoordigde hij zijn land bij internationale beiaardcongressen en was hij juryvoorzitter bij internationale beiaardconcoursen.
In de periode 1992-2017 gaf hij beiaardles aan studenten en medewerkers van de Universiteit Twente. Ook aan de Enschedese  stadsbeiaardier, tijdens de laatste jaren van haar studie Toegepaste Onderwijskunde (1992-1993) en toen zij aan de UT verbonden was als universitair docent (1999-2001). Esther Schopman: “Peter was mijn tweede beiaardleraar. Toen hij het stokje van Karel Borghuis overnam had ik de speeltechniek al redelijk onder de knie, dus met Peter werkte ik vooral aan interpretatie. Ik heb veel van hem geleerd. Mede dankzij zijn begeleiding heb ik twee keer de tweede prijs gewonnen bij een internationaal beiaardconcours.”

Op 7 augustus kan onder andere geluisterd worden naar:

  • Three times a lady, een nummer van de Amerikaanse soulgroep Commodores. Het is geschreven door leadzanger Lionel Richie na een speech van zijn vader aan zijn moeder op hun 37ste trouwdag waarin hij zei “Je bent een geweldige vrouw, een geweldige moeder en een geweldige vriend.” Richie werd hierdoor geïnspireerd om een wals te schrijven die hij opdroeg aan zijn eigen vrouw. Het werd een grote hit: de single haalde in 25 landen de top 5 van de hitlijsten. In Nederland bereikte het nummer de derde plaats in de Top 40 en de Nationale Hitparade.
  • Georgia on my mind, een lied uit 1930 van Hoagy Carmichael. De song werd geschreven voor Georgia Carmichael, de zus van Hoagy, maar de tekst zou ook over de staat Georgia kunnen gaan. Het is meer dan 100 keer gecoverd. De bekendste versie is die uit 1960 van de uit Georgia afkomstige Ray Charles. Sinds 1979 is deze song het officiële staatslied van Georgia.
  • Windmills of your mind, geschreven door de Franse film- en musical componist Michel Legrand voor de speelfilm The Thomas Crown Affair (1968). Het thema lijkt afkomstig te zijn uit het Andante van Sinfonia concertante voor viool en altviool van Wolfgang Amadeus Mozart (KV 364). Legrand kreeg voor deze filmsong een Golden Globe en een Oscar.
  • Siciliano uit Sonate in Es majeur voor fluit en klavecimbel (BWV 1031) van Johann Sebastian Bach. Lange tijd werd gedacht dat de sonate geschreven was door zijn zoon Carl Philipp Emanuel, of dat het een coproductie was van vader en zoon. Vanwege een afschrift van Bachs persoonlijk secretaris voorzien van Bachs naam, wordt het tegenwoordig toch weer beschouwd als een compositie J.S. Bach.
  • Donauwellen (Valurile Dunarii) van de Roemeense componist Iwan Iosif Ivanovici. Deze wals is een van de beroemdste Roemeense tunes ter wereld. Het stuk bestaat uit een reeks variaties in Weense stijl die doen denken aan de muziek van Johann Strauss. Ondanks het Weense tintje is ook duidelijk een Slavische stijl te horen. Donauwellen werd voor het eerst gepubliceerd in Boekarest in 1880.
Overlap gaat voor duurzame kleding. (Foto: Richard Bussink)
Fashion Revolution Week bij Overlap 9 uur geleden
Foto: Rikkert Harink
Muziek- en dansavond Kottenpark bij Wilminktheater 10 uur geleden
ERC houdt zaterdag een groot rugbytoernooi voor kinderen van 6 tot 12.
Internationaal jeugdtoernooi ERC'69 moet blijvertje worden 10 uur geleden
'Lammetjes aaien' in Hof Espelo. (Foto: Clifton Buitink)
'Lammetjes aaien' op Hof Espelo 17 uur geleden
Wieteke Campschreur (35) en Henk Noordanus (62)
Het geeft voldoening om te voelen hoeveel je van betekenis kan zijn 15 apr, 13:39
Landschap Overijssel houdt een excursie in het Kristalbad. (Foto: Jolein Klein Gunnewiek)
Excursie 'Vogels in het Kristalbad' met gidsen 15 apr, 08:50
Afbeelding
Tweemaal een wielerclinic bij EWV Het Oosten 13 apr, 12:03
Impressie van hoe Het Lagerhuis in Roombeek gaat worden. De bouw is in volle gang.
Ook nieuwsgierig naar wat Het Lagerhuis te bieden heeft? 13 apr, 10:29