Eikenprocessierupsen
Eikenprocessierupsen (Foto: Archiefoto)

Vroege bestrijding eikenprocessierups klaar

De laatste eiken in en rond Enschede zijn deze week behandeld tegen de eikenprocessierups. In totaal zijn ruim 20.000 eiken bespoten met aaltjes of bacteriën. De verwachting is dat de overlast met 60 tot 80% vermindert. De komende weken zien we het resultaat van de bestrijding. Nu start het wegzuigen.

Enschede - Uiteindelijk moeten de natuurlijke vijanden van de rups de bestrijding overnemen. Wethouder Jurgen van Houdt: “Daar wordt aan gewerkt door bijvoorbeeld slim te maaien en bloemenlinten te zaaien. Voor nu ben ik blij met de inzet van iedereen waarbij we zo zorgvuldig mogelijk omgaan met het behandelen van de eiken. Dat gebeurt met respect voor mens, dier en milieu. Ik vertrouw erop dat er dit jaar aanzienlijk minder overlast is. De preventie is klaar, nu start het wegzuigen.”

Overlast blijft mogelijk
Er wordt fors minder overlast verwacht. Maar de overlast helemaal wegnemen kan niet. Ondanks de bestrijding blijven er rupsen in de boom. Ook zijn er straten waar niet bespoten is omdat er wettelijk beschermde vlinders leven. Deze straten worden goed in de gaten gehouden. Nesten die voor veel overlast zorgen worden zo snel mogelijk weggehaald.

Resultaat van de bestrijding
In elke behandelde eik worden 60 tot 80% minder rupsen verwacht. Dat betekent dus dat er nog wel rupsen in de boom zitten, alleen veel minder. Het is dus niet gek als inwoners toch eikenprocessierupsen zien in behandelde bomen. Het wil ook niet zeggen dat de bestrijding niet gewerkt heeft. Het resultaat van de bestrijding is te zien op het moment dat de rupsen hun nesten hebben gemaakt. Dit wordt vaak gemeten en bekeken. Via lokale media, website en sociale media van de Gemeente Enschede worden inwoners op de hoogte gehouden.

Ga niet zelf aan de slag met rupsen of nesten
Eikenprocessierupsen zijn echte groepsdieren. Als één rups in paniek raakt, raken ze vaak allemaal in paniek. Ze schieten dan hun brandharen weg. Dat zijn er 700.000 per rups. Rondom de boom ontstaat dan een wolk aan brandharen. Ga niet zelf aan de slag met de rupsen of nesten, maar meld gevaarlijke nesten in gemeentelijke eiken op enschede.nl/eikenprocessierups of bel 14 053.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden