Samen een weg zoeken voor judo in coronatijd.
Samen een weg zoeken voor judo in coronatijd. (Foto: Sirach Cooiman)

Judosport Oost verplaatst dojo naar buiten

Samen een weg zoeken voor judo in coronatijd.
Samen een weg zoeken voor judo in coronatijd. (Foto: Sirach Cooiman)

Enschede -  Vanaf 1 mei zijn de judoka’s van Judosport Oost weer met elkaar in beweging. De jeugd tot 12 jaar traint zelfs weer samen op de judomat.

Tijdens de eerste weken van de maatregelen rondom corona waren de judoka’s thuis actief. Wekelijks kregen zij een quarantaine-week-schema van trainers Sirach Cooiman en Stijn Jager. Om toch een beetje het judo-gevoel te behouden werden er zelfs zgn. thuisdojo’s bezorgd. De judoka’s mochten een week lang gebruik maken van de geleverde judomatten. Samen met broertjes, zusjes of ouders konden de technieken zo toch bijgehouden worden.

Zodra de regels voor kinderen werden verruimd begon Judosport Oost na te denken hoe deze contactsport, welke binnen plaats vindt, zodanig aangepast kan worden dat er toch weer lessen gegeven kunnen worden Met inachtneming van de richtlijnen van het RIVM, Judobond Nederland en NOC*NSF.

Contactsporten in de buitenlucht mogen wel tot en met 12 jaar. Dus werden vanaf 1 mei op de parkeerplaats van de Twentehallen judomatten neergelegd voor de jongste judoka’s. Dit zijn zgn puzzelmatten welke Judosport Oost ook gebruikt voor schooljudo. Helaas konden de eerste dag de trainingen vanwege het slechte weer niet doorgaan maar vanaf week twee zijn 90 judoka’s tot twaalf jaar op dinsdag en vrijdag weer volop in beweging op de judomat.

Een unieke situatie; judo in de buitenlucht!
De trainers moeten wel 1,5 meter afstand houden tot de kinderen. Sirach vertelt: “Normaal gesproken doen we alle technieken voor en praten we erbij, nu is het alleen het praatje waarin we uitleggen wat de kinderen moeten doen en laten we het door twee kinderen voordoen.” Ondanks de beperkingen zijn de trainers enthousiast, de kinderen zijn super enthousiast en ook de ouders zijn blij dat de kinderen weer kunnen sporten. “Voorop staat vooral het plezier en de kinderen zijn blij dat ze elkaar weer kunnen zien.”

Voor de judoka’s vanaf 12 jaar geldt de 1,5 meter afstand ook onderling. Zij krijgen twee keer per week buiten een fysieke training. Ook deze judoka’s zijn blij dat ze elkaar weer zien. De judopakken blijven thuis en er wordt veel gedaan met loop- en krachttraining. Dit vindt grotendeels ook plaats op de parkeerplaats van de Twenthallen maar het bos of park in de buurt biedt ook mogelijkheden. Wanneer het regent gaat deze training wel gewoon door, dat is even wennen als je normaal gesproken altijd binnen traint. Voor deze groep geen judotechnieken dus maar het feit dat er weer gezamenlijk afgezien wordt in plaats van alleen maakt heel veel goed.

Het bestuur en de trainers van Judosport Oost zijn blij met het vertrouwen, begrip en de steun van de leden tijdens de afgelopen weken. Samen houden we elkaar en de club gezond en in beweging.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden