Enschede, Willem Wilmink in de Javastraat. Foto Rudi Bastiaans
Enschede, Willem Wilmink in de Javastraat. Foto Rudi Bastiaans (Foto: )

Ontdekking! Het liedje 'Frekie' van Willem Wilmink gaat over cabaretier Freek de Jonge

Willem Wilmink schreef Frekie begin jaren 70Harry Bannink zette de tekst op muziek en Joost Prinsen zong het lied. Ton Ouwehand, een van de redacteuren van De Grote Drie van Enschede: Wilmink, Bannink en Elsinkheeft een ontdekking gedaan. Wilminks ‘Frekie’ verwijst naar cabaretier Freek de Jonge! We mogen gevoeglijk aannemen dat we de naam van Wilminks hoofdpersoon als een welgemeende knipoog naar De Jonge mogen beschouwen.

Enschede - Ton Ouwehand: “Uit jezelf tel je meestal geen dingen bij elkaar op. Maar toen ik bezig was met het verzamelen van verhalen over de Grote Drie van Enschede, stuitte ik op een paar verhalen die tezamen een nieuw licht werpen op het liedje Frekie van Willem Wilmink en Harry Bannink.

De oorspronkelijke zanger Joost Prinsen heeft - net als iedereen eigenlijk - altijd gedacht dat de zwakbegaafde jongen in het lied elke naam had kunnen hebben. Het blijkt, als je de feiten bij elkaar optelt, dat de naam Frekie bewust is gekozen: het is een verwijzing naar cabaretier Freek de Jonge.”

Lees hier het hele artikel

Over De Grote Drie van Enschede
Drie Enschedeërs die in de jaren zestig, zeventig, tachtig en negentig van de vorige eeuw een meer dan stevige voetafdruk hebben geplaatst in de wereld van de kleinkunst, cabaret, theater en televisie. We kunnen er wel bescheiden over doen, maar er zijn drie Enschedeërs die een zo grote invloed hebben gehad dat we die met recht De Grote Drie mogen noemen: componist Harry Bannink uit de Lipperkerkstraat, schrijver Willem Wilmink uit de Javastraat en cabaretier Henk Elsink van de Janninksweg.
Heeft u nog een herinnering aan Wilmink, Bannink, Elsink of materiaal wat u met ons wil delen? Mail deze dan naar redactie@wilminktheater.nl o.v.v. Ode aan de grote drie van Enschede.

l

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden