Mooi weer? Lekker fietsen langs loakstenen!


Het informatiepaneel bij de Viermarkenlinde
Het informatiepaneel bij de Viermarkenlinde (Foto: Loakstenencommissie)

Mooi weer? Lekker fietsen langs loakstenen!

Het is voorjaar: tijd om erop uit te trekken. Voor wie graag fietst, is er nu een gids met zes mooie themaroutes in en om Enschede beschikbaar: de 'Markestenenroutes'. Vijf routes voeren langs de grenzen van de vijf vroegere marken in wat nu de gemeente Enschede is en de zesde gaat langs de buitengrenzen van alle vijf de marken: Lonneker, Esmarke, Usselo, Twekkelo en Groot Driene. Onderweg zijn heel wat markestenen te bewonderen. Maar wat zijn nu eigenlijk markestenen?

Enschede - Een markesteen is een soort grenssteen, ‘loaksteen’ op z’n Twents. Dat er stenen staan op de grens met Duitsland, heeft iedereen waarschijnlijk wel eens gezien. Met hetzelfde doel wilden de boeren van een marke hun gebied afpalen en laten zien: tot hier mag ons vee grazen, tot hier hakken wij hout en steken wij turf. Marken zijn als het ware de voorlopers van de huidige gemeenten.

In en om Enschede hebben zo’n negentig markestenen gestaan. Maar toen ze geen functie meer hadden, zijn er heel wat verdwenen. De Loakstenencommissie van de Historische Sociëteit Enschede-Lonneker (SHSEL) herstelt oude stenen of plaatst vervangende stenen. En de commissie zorgt ervoor dat het publiek deze stenen te zien krijgt, onder andere door middel van deze fietsroutes.

Startpunt
Het startpunt van vier van de markestenenroutes is de Viermarkenlinde die in het Abraham Ledeboerpark staat (aan de Van Heeksbleeklaan). Die linde staat letterlijk op het kruispunt van vier marken en omdat dat zo’n centrale plaats is, heeft de Loakstenencommissie hier een informatiepaneel geplaatst. Op dat paneel zijn alle grenzen en grensstenen in en om Enschede aangegeven: de stenen op de grens met Duitsland, de markestenen en de wigboldstenen (die het gebied markeren waar in de middeleeuwen het stadsrecht gold).

Fietsgids
De fietsgids 'Markestenenroutes' is verkrijgbaar bij boekhandel Broekhuis in Enschede en bij een aantal andere boekhandels waar ook het blad '’n Sliepsteen' van de SHSEL te koop is. De 'Grensstenenroute' (fietsroute) en de 'Wigboldroute' (wandelroute) zijn verkrijgbaar bij toeristische informatiepunten (o.a. boekhandel Broekhuis en lunchcafé Stoet), openbare bibliotheken en wijkcentra. De routes zijn ook te vinden op de website van de SHSEL: https://www.shsel.nl/shsel/wandel-en-fietsroutes/. Hier zijn ook GPX-bestanden te vinden om te gebruiken op een smartphone of GPS-apparaat. De routes zijn ook opgenomen in de wandel- en fietsapp van Landschap Overijssel: https://www.landschapoverijssel.nl/routes#!

De fietsgids en het informatiepaneel zijn tot stand gekomen met financiële ondersteuning van Initiatiefkracht Enschede (Jij maakt de buurt), Landschap Overijssel (Trots op je Landschap), Prins Bernhard Cultuurfonds (Van Heek Boekelo Fonds) en Rabobank Enschede-Haaksbergen (Stimuleringsfonds).

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden