Luuk Haaze: ‘'Het stuk heeft binding met de natuur, maar de regio is ook belangrijk: dat is mijn inspiratiebron.''
Luuk Haaze: ‘'Het stuk heeft binding met de natuur, maar de regio is ook belangrijk: dat is mijn inspiratiebron.''

Mensenperikelen in het sprookjesbos

Algemeen

De natuur kan veel over de mensenwereld te vertellen, weet schrijver en acteur Luuk Haaze. Hij schrijft een van de drie scripts van ‘NATUURLIJK, Theater van het Landschap’, dat deze zomer in Hof Espelo in Enschede te zien is.

ENSCHEDE - Luuk (in Twente bekend van zijn rol in ‘De Boerenopstand. Tot Tubbig en niet verder’) is niet alleen gevraagd een van de scripts te maken, maar deze voorstelling ook te regisseren. ‘’Het stuk heeft binding met de natuur, maar de regio is ook belangrijk: dat is mijn inspiratiebron’’, zo vertelt hij.

Luuk ging daarom op zoek naar verhalen uit de regio en trof na enig zoeken een anekdote die het uitgangspunt werd voor zijn eenakter: de Juffer van Echten. ‘’Het gaat over een rijke vrouw die met een arme jongeman gaat trouwen. De moeder van de vrouw, ook rijk dus, vindt dat geen goed idee. Als je gaat trouwen, zegt de moeder, zorg dan wel dat je de baas blijft. Dat is haar dringende advies. Maar de man laat zich niet zomaar onderdrukken door de dochter en moeder. Om hen te imponeren begint hij dieren van de familie dood te schieten. Het is een verhaal over machtsrelaties.’’

De eerste aanzet was prima, maar het moest meer sprookjesachtig worden, meer voor jong én oud, voor het hele gezin. Volgens Luuk is dat: Leuk en spannend voor kinderen, wat humor voor de ouders en een onderliggende boodschap. ‘’Ik heb toen gekeken naar wie in het dierenrijk zo’n machtsrelatie kan representeren en kwam uit bij de bijenkolonie.’’

De moeder werd een bijenkoningin, de dochter larve en de jongeman werd mier. ‘’De mannetjesmier wil de larve imponeren en wordt boos als de koningin ertussen zit: de larve wordt op haar commando bazig richting de mier. De mier begint dan honingpotjes van de bijenraat kapot te gooien. Hij krijgt natuurlijk spijt van zijn daden, maar de larve geeft ook toe dat zij te bazig was. Hoe het dan afloopt? Nee, dat verklap ik natuurlijk nog niet.’’

Luuks voorstelling is niet alleen maar een toneelstuk. Door de eenakter heen zijn liedjes van Marnix Wetzer verweven. ‘’Marnix is een bekende van het Wilminktheater: hij werkte ook mee bij ‘De Boerenopstand. Tot Tubbig en niet verder’ en schreef muziek mee voor ‘Mees Kees de Musical’.”

Kaartverkoop ‘NATUURLIJK, theater van het landschap’

NATUURLIJK, theater van het landschap vindt van donderdag 30 juni tot en met zondag 10 juli plaats op Hof Espelo in Enschede en van donderdag 14 juli tot en met zondag 24 juli in Het Reestdal in Balkbrug.
Er worden drie korte voorstellingen gespeeld op verschillende locaties in het bos. Bezoekers wandelen van de ene naar de andere voorstelling, onderwijl genietend van de natuur om hen heen. Bezoekers lopen maximaal 3 kilometer.

Kijk voor kaartverkoop op de website

www.wilminktheater.nl!
Afbeelding
Nederlander laat erfgoed links liggen 10 aug, 10:20
Afbeelding
Nieuwe films en een openluchtfilm bij Concordia 10 aug, 10:17
Afbeelding
De diensten van de notaris: veel zekerheid voor weinig geld 9 aug, 14:01
Afbeelding
Italiaanse films Supereroi en Mamma Rosa bij Concordia 5 aug, 16:24
Afbeelding
Sirach Cooiman gaat naar Papendal 5 aug, 16:23
Afbeelding
Luister in de tuin van St. Jacobuskerk naar laatste concert uit Zomer Carillon Concertserie 4 aug, 18:02
Afbeelding
Roeien voor beginners bij Thyro 4 aug, 16:57
Afbeelding
Seizoenstart FC Twente in Nijmegen 4 aug, 16:56