Afbeelding
Foto: ROBERT HOETINK

Alles op alles

Algemeen

Het blijven rare tijden. Een tornado in Zierikzee, zomaar op een maandagmiddag, boeren steken hooibalen in de fik langs de snelweg en zagen knotwilgen af, het gas is op, het water is op en het elektriciteitsnet kan de stroom niet meer aan.
En dan stijgt de zeespiegel ook nog eens veel sneller dan gedacht. En intussen blijven de Russen dood en verderf zaaien in Oekraïne. Het is om hopeloos van te worden.
Daarom is elk sprankje positiviteit meer dan welkom. Om weer een beetje vrolijk te worden. Daarom alle hulde aan de studenten van de Hogeschool Arnhem Nijmegen. Wel jammer dat het geen studenten van onze UT zijn, maar goed, misschien zijn het wel slimme Tukkers die in Arnhem en Nijmegen zijn gaan studeren.
Wat ze bedacht hebben? Het Twentekanaal als stuwmeer gebruiken om stroom op te wekken! Dat kan in de drie sluizen in het kanaal waarmee het water een hoogteverschil van in totaal 21 meter overbrugt. Daar valt energie uit te halen, zo hebben de studenten bedacht. Slim!
Maar als je dan verder denkt, dan zou je uit al die rivieren die van hoog naar laag stromen toch ook energie kunnen halen.
En wat te denken van eb en vloed in de Noordzee. Dat zeewater gaat maar heen en weer, daar is toch ook energie uit te halen.
En dat lijkt me veel gezonder en minder gevaarlijk dan het bouwen van nieuwe kerncentrales wat onze minister Jetten heeft verkondigd. Die Jetten heeft de Ziekte van Alles op Alles Zetten ook al.
Let maar eens op, iedereen die de woorden ‘we gaan alles op alles zetten’ om dit of dat voor elkaar te krijgen gebruikt, weet op dat moment eigenlijk al dat het onmogelijk is. Kansloze zaak. Te vergelijken met Houdini en Hans Kazan die tegelijk nodig zijn. Maar goed, onze efcee heeft de eerste oefenzege alweer te pakken. 11-0. We worden kampioen, is wil het alvast gezegd hebben. En nu ga ik alles op alles zetten om de Tourpool goed in te vullen. Sagan wel, Sagan niet…

Hans Assink schrijft al jaren via Tekstbureau Piet (assink@home.nl). Piet staat voor Passie In Elke Tekst. ‘En mijn moeder heette Piet.’

Column Hans Assink

Afbeelding
Drukte bij opening Albert Heijn Twekkelerveld 17 uur geleden
Het voormalige SLO-terrein krijgt voorbeeldtuinen.
Inspiratietuinen op voormalig SLO-terrein 17 uur geleden
Wout Brama heeft een cadeau voor Klaas Friskus. (Foto: Janny Friskus)
Geslaagd Sportcafé in kantine Sparta Enschede 19 uur geleden
Blij met de F35! (Foto: Koos Mavrakis)
Laatste deel F35 klaar! 22 uur geleden
Afbeelding
Punt 23 apr, 18:23
Terrestrial Verses is te zien in Concordia.
Terrestrial Verses te zien in Concordia 23 apr, 17:47
Een themasessie in Spinnerij Oosterveld..
Themasessie over klimaat, water 23 apr, 17:45
Isabel Merbis met haar prijs.
Award voor Isabel 23 apr, 16:42