Marijke Wessels: ''Durf je mening te laten horen en gebruik ogen, oren en gevoel.’’
Marijke Wessels: ''Durf je mening te laten horen en gebruik ogen, oren en gevoel.’’ Foto:

Wijkjury: ‘Ga alles zelf ontdekken!’

Algemeen

De Wijkjury seizoen één is afgerond: het werk zit erop. Jammer, vindt het gezelschap. ‘’Het is een heel enthousiaste, leuke en betrokken groep’’, zegt Marijke Wessels. Wat haar collega Tineke van Goor betreft, had het wel wat langer mogen duren dan een theaterseizoen.

ENSCHEDE - Ze hebben genoten van het brede aanbod in het Wilminktheater & Muziekcentrum Enschede, dat ze samen met de groep bezochten. ‘’Het was heel divers, en dat was ook het leuke ervan’’, zegt de 38-jarige Marijke. Tineke (80): ‘’Ik vond het gewoon fantastisch!’’ Ze zijn inmiddels ervaren schouwburgbezoekers geworden. Dat is ook de bedoeling van het Wijkjury-project.

De Wijkjury bestaat uit een groep van tien Enschedeërs, die doorgaans weinig of helemaal niet in het theater komt. Ze reageerden vorige jaar op een oproep in Huis aan Huis om mee te doen. Door het bezoeken van een aantal voorstellingen maakten ze kennis met het theateraanbod en leerden ze onder meer om de voorstellingen te analyseren. Na afloop praatten ze na met betrokkenen, zoals acteurs en/of regisseurs.

Tineke: ‘Toneel
is een heel andere beleving dan televisie’

Dat beviel Marijke prima. ‘’Die gesprekken vond ik het leukst. Daar hoorde je meer over de achterliggende gedachten van degene die het toneelstuk heeft gemaakt en je kon bijvoorbeeld je mening over een opvoering toetsen aan die van de anderen.’’ Dat is ook haar advies aan de leden van de volgende Wijkjury: ‘’Gewoon je nieuwsgierigheid achterna gaan en niet je mond houden. Door vragen te stellen kom je achter veel dingen. Durf je mening te laten horen en gebruik ogen, oren en gevoel.’’

Ook Tineke waardeert de nagesprekken. ‘’Maar als ik thuis was, realiseerde ik me vaak wat ik nog meer had willen vragen en zeggen.’’ 

Tineke heeft een bredere kijk gekeken op het gevarieerde theateraanbod, zegt ze. Een dipje: na de laatste voorstelling viel ze van een afstapje in het theater en moest ze een week in het ziekenhuis verblijven. Maar dat drukt de pret niet. Haar tip: ‘’Ga alles zelf ontdekken! Toneel is een heel andere beleving dan televisie.’’

Van de serie opvoeringen - met een onderbreking door de coronalockdown - hebben de deelnemers er drie genomineerd voor de titel van favoriete voorstelling van de Wijkjury. Dat zijn achtereenvolgens ‘Unseen’ van de Jakop Ahlbom Company, ‘Witch Hunt’ van het Noord Nederlands Toneel en Club Guy & Roni en ‘In het licht’, een monoloog van Lisse Knaapen. Het bijzondere ‘Unseen’ is ook de absolute favoriet van Marijke en Tineke.

Wat beiden betreft eindigt het theaterbezoek niet met het opheffen van deze eerste Wijkjurygroep. Marijke heeft zich voorgenomen vaker het theater te bezoeken. Tineke is er inmiddels al mee bezig: ze heeft al kennissen meegenomen naar een voorstelling. ‘’Ze plaatsten er eerst wat vraagtekens bij, maar ze waren dolenthousiast.’’ Dat gaat ze dus vaker doen, ook met andere bekenden.

Ze hoeven de Wijkjury – inmiddels is het een hechte club geworden – ook niet los te laten. Marijke: ‘’Ze hebben ons gevraagd om als gastvrouw en gastheer op te treden bij de nieuwe serie voorstellingen voor de volgende Wijkjury.’’ Ze kijkt er naar uit.

Marijke: ‘Gewoon je nieuws- gierigheid achterna gaan en niet je
mond houden’

Afbeelding
Gabbiano: stijlvol én met oog voor kwaliteit! 2 dec., 09:55
Afbeelding
UNI10 Edelsmid heeft ruime selectie sieraden 2 dec., 07:58
Afbeelding
Disgraced in het Wilminktheater 1 dec., 14:48
Afbeelding
Lisa geeft ruim 2000 oliebollen weg 1 dec., 11:20
Afbeelding
Nieuwe app Rekord.life Enschedese platenzaken 1 dec., 09:33
Afbeelding
Heel Bijzonder wint mooie horecaprijs 1 dec., 08:47
Afbeelding
Beeldenroute eerbetoon aan Cees Willemsen 1 dec., 07:56
Afbeelding
Overdagkoor zoekt lage stemmen 30 nov., 14:54