Twee dagen basketbal in de Diekmanhal vanwege het Amicaltoernooi.
Twee dagen basketbal in de Diekmanhal vanwege het Amicaltoernooi.

Na drie jaar weer een Amicaltoernooi

Algemeen

Op zaterdag 25 en zondag 26 juni vindt het 14e Amicaltoernooi plaats in de Diekmanhal. Amical neemt zelf met acht teams deel. ‘’De laatste keer dat een Amicalteam als eerste eindigde is al weer even geleden. Grote vraag is of het lukt om dit jaar weer eens het eigen toernooi te winnen’’, aldus organisator Jans Ties.

Enschede - De afgelopen twee jaren moest het toernooi geannuleerd worden wegens de coronapandemie.
Dat lijkt van invloed op de inschrijvingen dit jaar. “Uiteindelijk zijn er bijna net zo veel deelnemende teams als in 2019, maar de aanmeldingen kwamen langzamer binnen. En waar er in voorgaande jaren een forse reservelijst was, hebben we nu maar één team teleur hoeven stellen. Blijkbaar zijn verenigingen toch terughoudend in het aanbieden van leuke dingen omdat ze bang zijn het later weer te moeten afzeggen. Ook het feit dat de competities tot in juni zijn doorgegaan, heeft ongetwijfeld zijn invloed gehad. Daarbij is het Amicaltoernooi dit jaar later dan anders omdat in het beoogde weekend de Special Olympics in Enschede werden gehouden’’, zegt Jans Ties.

Het deelnemersveld telt 62 teams. Ties: “Maar liefst 25 verschillende verenigingen zijn aanwezig. Daarbij trouwe, vaste gezichten als Cady’73 (Capelle aan de IJssel) en het Duitse LTV Lippstadt, die met respectievelijk zeven en acht teams meedoen. Deelnemers komen uit Groningen, Utrecht, Roermond, Haarlem, Houten, Veghel, Apeldoorn, kortom uit het hele land. Ook zijn twee jeugdteams van Space High Elite ingeschreven, afkomstig van een Amerikaanse basis in de buurt van Karlsruhe.’’

Er zal in negen poules gespeeld worden door in totaal rond de 600 spelers, waarmee het Amicaltoernooi één van de grootste, zo niet het grootste, basketbaltoernooien in het land is. Om 10.00 uur op zaterdag beginnen de eerste wedstrijden en dan zal er tot 19.30 uur ´s avonds gespeeld worden. Zondag wordt er gespeeld tussen 9.00 en 16.30 uur. Meteen aansluitend is de prijsuitreiking en daarna kunnen de teams aan hun vaak nog lange terugreis beginnen.

Het karakter van het Amicaltoernooi is dat van een gezellig, maar strak georganiseerd toernooi, stelt Ties. “Alle wedstrijden duren twee keer twaalf minuten en het lukt al jaren om het tijdschema tot op de minuut te volgen. Wedstrijden worden grotendeels door professionele scheidsrechters geleid, wat de sfeer zeer ten goede komt. Er wordt in alle leeftijdsgroepen gespeeld, zowel bij de dames als bij de heren. Het is al lang een succes gebleken om de jeugdspelers de kans te bieden de kunst af te kijken bij de oudere teams, terwijl er omgekeerd ook veel enthousiasme is bij de oudere spelers om de jeugd te stimuleren. Elk team speelt minimaal zes wedstrijden.’’

Het eerste herenteam van Amical stuit in zijn poule op sterke Duitse tegenstanders als LTV Lippstadt en LB Werne, maar ook op met spelers van buiten versterkte toernooiteams van Jugglers. Toegang in de Diekmanhal is gratis.

'Het leuke vind ik dat ik wat kan delen over Enschede', aldus deelnemer Marco van Speciaalbiercafé De Vluchte.
Nieuwe Gastheren en Gastvrouwen van IVN 13 uur geleden
Afbeelding
Rutbeek 27 mrt, 15:38
Leerlingen van College Zuid informeel in gesprek met gastdocent Marco Krijnsen. (Foto: College Zuid)
'Meer leerlingen aan het lezen krijgen' 27 mrt, 14:52
De belangstelling voor de Enschede Marathon is groot.
Veel meer lopers kiezen voor de hele marathon 27 mrt, 13:36
De Wereld van Carlijn is te zien in Concordia.
Film De Wereld van Carlijn met nabespreking door Carlijn Kingma 26 mrt, 19:49
De kleurrijke dahlia is altijd een aanwinst voor de tuin.
Column Wim Boers: Tuinbezigheden in het voorjaar... 26 mrt, 18:44
Younes Taha in actie tegen FC Utrecht. (Foto: Bas Everhard)
Veel interlands in aanloop naar derby tegen Heracles 26 mrt, 15:32
Myron Boadu en Daan Rots voor even terug op school.
Spelers FC Twente bezoeken het Bonhoeffer 26 mrt, 14:56