Twentelab in De Museumfabriek is geopend.
Twentelab in De Museumfabriek is geopend.

Twentelab geopend

Gedeputeerde Roy de Witte heeft het collectiecentrum van het gloednieuwe Twentelab in De Museumfabriek geopend. Met genereuze steun van de Vriendenloterij heeft De Museumfabriek, samen met Rijksmuseum Twenthe, de afgelopen coronaperiode voortvarend, maar in stilte, gewerkt aan dit nieuwe collectiecentrum. 

Enschede - Het omvat een groot depot met daarin de meeste museale voorwerpen van de Museumfabriek, de gemeentelijke kunstcollectie én diverse deelcollecties van Rijksmuseum Twenthe. Er is een grote fotostudio, het grootste restauratieatelier van Oost-Nederland, een collectiewerkplaats, een fossielenprepareerplek en werkplekken voor professionals en vrijwilligers.
Ter gelegenheid van deze feestelijke opening organiseerde De Museumfabriek samen met Rijksmuseum Twenthe een erfgoedsymposium waarin een groot aantal erfgoed-initiatieven wereldkundig werden gemaakt. “De Atlas van Ooit is een digitaal platform waarop meerdere musea in onze regio samenwerken en dat ons in staat stelt door plaatscoördinaten de objecten terug te brengen. De Atlas van Ooit toont objecten op een kaart en geeft toegang tot filmpjes, geluidsfragmenten, documenten en een schat aan publieksinformatie. Wandelend door Twente of het museum wandelt men langs en door het erfgoed’’, aldus De Museumfabriek.

De Museumfabriek is toegetreden tot het netwerk van de Canon van Nederland. “In dit netwerk werken musea en erfgoedinstellingen samen om de Nederlandse geschiedenis voor het voetlicht te brengen. Een van de collectiestukken van de Museumfabriek is opgenomen als sleutelstuk en vertelt een verhaal bij het venster De eerste spoorlijn. Het geselecteerde sleutelstuk is de stoommachine Stork no. 26, beter bekend onder haar meisjesnaam Agneta. De machine uit het jaar 1869 staat symbool voor hoe de wereld verandert tijdens de industrialisatie. Juist ook in gebieden zoals Twente, waar door de komst van de stoommachine de textielindustrie snel op gang komt.’’

In 2023 begint het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden met het grootschalige project Onder Ons. “Met Onder Ons brengt het Leidse museum tussen 2023 en 2027 tien archeologische tentoonstellingen naar even zoveel musea. De inhoud wordt met, maar vooral door de partnermusea ontwikkeld. Met Onder Ons wil het Rijksmuseum van Oudheden lokale musea de mogelijkheid bieden om de voorwerpen die voor de regio bijzonder belangrijk en betekenisvol zijn te tonen’’, aldus de Museumfabriek.  

Meer berichten