De vindplaats van de Twentse schat bij Hezingen.
De vindplaats van de Twentse schat bij Hezingen.

Schat van Hezingen keert terug naar Enschede

Enschede - De Museumfabriek toont een groot deel van de schatvondst in Hezingen vanaf 2023. Dat heeft directeur Arnoud Odding vorige week bekend gemaakt.
De bijzondere goudschat uit de vroege middeleeuwen, die in 2019 bij Hezingen in het Springendal werd gevonden, komt in de loop van 2023 terug naar Twente. De schat, die nog tot en met oktober 2022 is te zien in Rijksmuseum Twenthe, zal daarna in zijn geheel naar Leiden reizen en getoond worden in het Rijksmuseum van Oudheden. “Maar er is dus goed nieuws: een aanzienlijk deel van de schat keert in 2023 terug naar Enschede. Vanaf 2023 werkt De Museumfabriek namelijk aan een nieuwe collectiepresentatie: De Encyclopedie. De Encyclopedie zal bestaan uit maar liefst 106 geconcentreerde tentoonstellingen. Eén van de eerste presentaties draait om de schatvondst uit Hezingen. Door een nauwe samenwerking met de Provincie Overijssel en de provinciaal archeoloog van Het Oversticht zal een aanzienlijk deel van de schatvondst van Hezingen voor langere tijd te zien zijn in Enschede en op deze manier in de regio Twente blijven’’, aldus Museumfabriek.
In mei 2019 vonden hobby-archeologen met hun metaaldetector gouden en zilveren munten en sieraden uit de zevende eeuw na Christus.

Meer berichten